Patakokban folyt a lány lábáról a vér - a román rendőrök nem tettek semmit

2019.08.05. 15:35

Bár a caracali gyilkossági botrány, és annak kivizsgálása még javában tart, a román rendőrök ismét érthetetlen közönnyel viselkedtek egy bajba került kislánnyal szemben. 

Szombaton, egy Galacon készült videó került fel az internetre, amin egy fiatal lány látszik, akinek tiszta vér a lába és az alsó ruházata, és aki egy rendőrautó mellett áll. Az autóban ülő két rendőr azonban nem hajlandó kiszállni, hogy intézkedjen, vagy bárhogyan is segítsen a láthatóan bajba jutott lányon.

A 14 éves lányt, aki egy helyi gyermekotthonban él, két biztonsági őr és néhány járókelő veszi körül, akik egyrészt a rendőröket noszogatják, hogy segítsenek, másrészt megpróbálják kiszedni a gyerekből, hogy mi történt vele, de a lány nemigen válaszol nekik - írja a Főtér.

Az esetről készült felkavaró videót itt nézhetik meg! 

A videó készítője szerint végül kórházba szállították, ahol megállapították, hogy megerőszakolták.

Az Agerpres hírügynökség kórházi forrásokra hivatkozva szintén arról írt: a lány nemi erőszak áldozata lett.

A Digi 24-nek viszont a galaci szociális és gyermekvédelmi igazgatóság szóvivője azt mondta, hogy a lány tagadja, hogy megerőszakolták. Az intézmény igazgató-helyettese szerint a lány eltávozáson volt, és a barátjához ment, akivel egy hónapja járnak, a nemi aktus pedig közös beleegyezés alapján történt. A fiú 15 éves.

A Galac megyei rendőr-főkapitányság hétfőn közölte, hogy a két rendőr ellen fegyelmi eljárás indult.

Mihai Fifor védelmi miniszter szintén hétfőn tudatta: vizsgálatot rendelt el az ügyben, a két rendőr magatartását pedig elfogadhatatlannak nevezte.

Mint ahogy azt az Origo is megírta júlis 23-án elraboltak egy iskolából haza tartó 15 éves lányt. Alexandra Macesanu hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét. A leadott telefonhívásoktól összesen 19 óra telt el, amíg a rendőrök bementek a házba. A meggyilkolt lány nagybátyja augusztus 31-én Facebook- oldalán tette közzé a hanganyagokat.

Meggyilkolt tizenötéves Alexandra Macesanu képei a bukaresti belügyminisztérium előtt kialakult spontán emlékhelyen 2019. július 29-én.Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A gyilkosságot beismerte az ügyben gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő 66 éves Gheorghe Dinca. Augusztus 3-án az igazságügyi orvostani intézet által végzett DNS-vizsgálat kimutatta, hogy a lány elszenesedett csontjait találták meg a gyanúsított házában, így már nem kétséges, hogy a 15 éves Alexandra Macesanu-t meggyilkolták.

George Dinca beismerte két lány meggyilkolását.Forrás: MTI/AP/Román rendőrség/Mediafax/-

Az ügy miatt előbb a román rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, múlt hétfőn pedig lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője, kedden pedig a belügyminiszter is.

Pénteken az oktatási miniszter is belebukott a botrányba, miután egy érzéketlen, az áldozatot hibáztató megjegyzése miatt a kormányfő leváltotta tisztségéből.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK