Nő a feszültség Kasmírban: kijárási tilalom van és blokkolják az internetet

2019.08.05. 05:18

Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be az indiai hatóságok hétfőn Kasmír általuk ellenőrzött részén. A katonák betonoszlopokat és szögesdrótokat fektettek le a határon, hogy akadályozzák a közlekedést Dzsammu és Kasmír állam legjelentősebb városában, Szrinagarban, mert támadástól tartanak Pakisztán felől. 

Kasmírban gyakorlatilag kijárási tilalom van: meghatározatlan ideig nem nyitnak ki az iskolák, tilos minden nyilvános gyülekezés, blokkolják az internet- és a mobiltelefon-hálózatot. Utóbbiak gyakori eszközei annak, hogy akadályozzák India-ellenes gyűlések megszervezését. Több helyi politikust házi őrizet alá helyeztek.

Az indiai hatóságok pénteken egy pakisztáni területről működő csoport támadására figyelmeztettek.

Ennek hatására indiai turisták, zarándokok és munkások ezrei hagyták el pánikszerűen a térséget. Szombati értesülések szerint az indiai hatóságok a régióban legalább öt pakisztáni szélsőségessel végeztek, akik egy támadást készítettek elő. Pakisztán tagadta ezt.

Pakisztáni tüntetők az indiai zászló utánzatát égetik Kasmír pakisztáni fennhatóság alatt álló tartományának fővárosában, Muzáffárábádban 2019. február 28-ánForrás: MTI/EPA/Amiruddin Mughal

India július végén jelentette be, hogy tízezer katonát küld az észak-indiai Dzsammu és Kasmír államba a lázadók elleni műveletek megerősítésére. Bár az indiai kormány nem szokott ezzel kapcsolatban adatokkal szolgálni, nem hivatalos becslések szerint 300 és 500 ezer közé tehető a Dzsammu és Kasmírban szolgálatot teljesítő indiai erők létszáma a félkatonai és a rendőri erőkkel együtt.

A vitatott hovatartozású himalájai Kasmíron három ország, India, Pakisztán és - kisebb részben - Kína osztozik. India és Pakisztán 1947-es függetlenné válásuk óta több háborút is vívott Kasmírért. Újdelhi többször is azzal vádolta Iszlámábádot, hogy támogatja a Kasmír indiai, zömében muszlimok lakta részén - hivatalos nevén Dzsammu és Kasmír államban - tevékenykedő fegyveres szakadár csoportokat, amelyek több merényletet is elkövettek a térségben. Iszlámábád visszautasítja az erről szóló vádakat.