Lengyelországban október 13-án tartják a parlamenti választásokat

Vágólapra másolva!
Lengyelországban október 13-án tartják a parlamenti választásokat, Andrzej Duda államfő hétfő este aláírta az erről szóló határozatot.
Vágólapra másolva!

Andrzej Duda már pénteken jelezte, hogy október 13-ra, a lengyel törvények értelmében az első számításba jöhető időpontra tűzi ki a választást. Vasárnap újságíróknak elmondta: a lengyelek azt akarják, hogy minél gyorsabban véget érjenek a választási kampány idején természetes éles politikai viták. "Ezért szeretném, hogy a kampány minél rövidebb legyen" – hangsúlyozta.

A parlamenti választással folytatódik Lengyelországban a tavaly őszi helyhatósági választással elindított, a májusi európai parlamenti (EP) választást és a jövő tavaszi elnökválasztást is magában foglaló választássorozat.

Lengyelországban négyévente választják az alsóház, a szejm 460 képviselőjét, valamint a felsőház, a szenátus 100 szenátorát.

A legutóbbi, 2015-ös választásokat a Jog és Igazságosság (PiS) párt nyerte meg, amely koalíciós kormányt alakított két konzervatív kispárttal együtt.

A fő ellenzéki erő a Polgári Platform (PO), mely az EP-választás előtt széles ellenzéki összefogást hozott létre Európai Koalíció (KE) néven. A koalíciónak nem sikerült legyőznie a kormánypártot.