Aznap reggel véletlenül még látta fiát családjával Gilbert Anchondo, kevesebb, mint 24 óra múlva már biztos volt, hogy fia meghalt az El Pasó-i lövöldözésben. A férfi azt mondja, megbocsát a lövöldözőnek, mert szerinte nem volt magánál, megszállta az ördög.

Közel 24 órába telt, mire kiderült, hogy Gilbert Anchondo fia, a 23 éves Andre is meghalt a véres lövöldözésben a Walmartban. A fájdalmas várakozás közepette többször is megpróbálta felhívni fiát, de a telefon egyszer sem csengett ki - írja a BBC.

Gilbert, aki már közel 40 éve az általa üzemeltetett autószervizben dolgozik, üzent Patrick Crusiusnek.

A lövöldöző, akár a fiam is lehetne, mondta. Megbocsájtok neki, mert nem volt magánál. Megszállta az ördög. Rendkívül hívő ember vagyok, és megbocsájtom, amit tett.

Andre 23 éves volt, a felesége Jordan 24. A hétvégi rutin szerint szombaton vásárolni indultak a kéthónapos fiukkal, Paullal. Jorden lányát, Skylin-t nem vitték aznap magukkal, mert ekkor az apjánál volt.

A kislánynak aznap volt az ötödik szülinapja, nagyon izgatott volt emiatt. Aznap estére családi partit terveztek, hogy megünnepeljék Skylin szülinapját és Anchondoék házassági évfordulóját. 

Szombat reggel Gilbert a szokásosnál később indult dolgozni, ezért még utoljára a kocsijából láthatta fiát, amikor elhajtott a házuk előtt. Valamiért rá is nézett az órájára, 9:15 volt.

"Láttam a fiamat és feleségét. Jordan éppen bezárta az ajtót. Andre kezében tartotta a kisfiát. Éppen indultak."

Kicsivel több, mint egy óra múlva megérkeztek az első hírek a lövöldözésről.

Sajnálom, hogy nem álltam meg, nem öleltem, csókoltam meg őket. De boldognak láttam őket. Nem akartam zavarni.

Az, hogy pontosan mi történt az üzletben, még kérdéses. De azt lehet tudni, hogy Patrick Crusius fegyverrel belépett a Walmartba, éppen akkor, amikor az a legforgalmasabb volt, és lövöldözni kezdett. A mészárlásban huszonkét ember halt meg, és több tucatnyian megsebesültek.

Az áldozatok tiszteletére rendezett virrasztás az El Pasó-i tömeggyilkosság helyszínének közelében kialakított emlékhelyen 2019. augusztus 4-én.Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

Miután nem sikerült kapcsolatba lépni a fiával és a menyével, Andre testvérét, Titot visszahívták egy ismeretlen számról. Jordan órájáról nézték le a számot, és telefonon kérdezték meg, hogy tudja-e azonosítani a nőt. Később valaki értesítette őket, hogy Jordan meghalt.

Nem akartuk elhinni. - mondta Tito.

A család ezután megtalálta a két hónapos Pault a kórházban. Eltörött két ujja, most a nagyszüleinél van.

Andre halálát csak vasárnap erősítették meg. Addig a család még reménykedhetett, de az apjának rossz érzése volt. A legnagyobb félelme végül a helyi iskolában beigazolódott ahol egy családegyesítő központot hoztak létre.

Az áldozatok tiszteletére rendezett virrasztás az El Pasó-i tömeggyilkosság helyszínének közelében kialakított emlékhelyen.Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

 "Azt mondták, hogy Andre nincs ott - mesélte Gilbert. És azután azt is elmondták, hogy jól neveltem, mert a családját védelmezve halt meg.A golyó elé állt, ami a felesége és a gyerek felé tartott.

"Büszke vagyok rá. Ha így halt meg, azzal együtt tudok élni."

Titonak azt mondták, hogy felvételeik vannak a testvére életének utolsó pillanatairól.

El Paso, 2019. augusztus 5Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

"Megpróbálta megállítani a fegyverest. Előrelépett, hogy megragadja a fegyvert. Aztán a golyó áthatolt az ő, illetve a felesége testén. Nagyon büszke vagyok a testvéremre. Hősként halt meg. De szomorú és dühös vagyok, amiért ez megtörtént.

Tito és az apja meg szeretnék nézni a felvételeket, akkor is, ha nehéz lesz őket látni. "Látnom kell a testvérem utolsó pillanatait."

Mindig emlékezni fogok rá, hogy azért halt meg, mert a feleségét és a gyerekét védelmezte.

Tito gyereke, és Andre fia között csupán egy hónap van. Tito azt tervezi, hogy örökbe fogadja Pault. Szeretném majd elmondani neki, hogy az apja az életével védte őt, és azt szeretném, ha az apja nevét viselné, mert egy nagyszerű ember volt. Azt szeretném, hogy ugyanolyan nagyszerű ember legyen, mint az apja."

Minden gyerek túl fiatal ahhoz, hogy megértse mitörtént. De az a legszomorúbb, hogy Skylin mindig emlékezni fog, hogy a születésnapján halt meg az édesanyja - mondta Andre testvére.