Az Iszlám Állam még 2019 vége előtt akcióba léphet váratlan helyszíneken

2019.08.06. 13:47

Ébernek kell maradni, tekintettel ugyanis az utóbbi években elkövetett ismétlődő támadásokra az elkövetkező hónapokban újabb terrortámadások elkövetésének kockázata áll fent Európa területén - jelentette ki Didier Reynders belga külügyminiszter a Bel RTL nevű belga tévécsatornának adott nyilatkozatában kedden.

A belga sajtó azt követően kérdezte Reynders-t, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nemrégiben kiadott jelentése terrortámadások év vége előtti elkövetésének kockázataira figyelmeztetett. Mint írták, az Iszlám Állam számos katonája van még életben, akik segítségével a terrorszervezet újabb támadásokat készíthet elő nemzetközi szinten, amint megfelelő helyszín és idő áll rendelkezésre azok elkövetésére. Az Iszlám Állam még 2019 vége előtt akcióba léphet váratlan helyszíneken - közölték. A belga külügyminiszter elmondta, az ENSZ-jelentésben közöltek a fennálló kockázatokra hívják fel a figyelmet. A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) a jelentéssel egybehangzó információkat közöl, amelyek szerint a biztonsági kockázatok között kiemelt helyet foglal el a terrorista fenyegetés.

Brüsszeliek egyperces néma gyásza a Bourse tér emlékhellyé vált részén. 2016.03.23.Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Az OCAM szerint nem zárható ki újabb terrorcselekmény elkövetésének kockázata Belgiumban. 

Nincs ok tehát azt hinni, hogy Európában, azon belül is Belgiumban ma nincs terrorveszély  - mondta Reynders.

Az ország ezért továbbra is második fokozaton tartja a terrorfenyegetettség szintjét a négyfokozatú skálán, amely lehetséges, de nem valószínű támadást jelent. Egy esetleges támadásnak kitett, kiemelt turistalátványosságok közelében, és a sok ember által látogatott olyan helyszíneken, mint koncertek, sportesemények vagy vásárok, továbbra is a lehetséges és valószínű, hármas fokozat marad érvényben - közölte.

A fenyegetés valóságos, de ez nem jelenti azt, hogy ma nagyobb kockázatokkal kell szembenéznünk, mint tegnap. Egyszerűen fel kell ismernünk, hogy a terrorizmus elleni fellépés hosszú távú küzdelem. Rendkívüli figyelemmel követjük a helyezet alakulását - fogalmazott nyilatkozatában a belga külügyminiszter.

A 2015 novemberében, Párizsban hét helyszínen elkövetett merényleteket követően hármas, lehetséges, és valószínű terrorkészültségi fokozatot rendeltek el Belgiumban, majd a 2016 márciusában, Brüsszelben két helyszínen elkövetett támadásokat követően a legmagasabb, azaz súlyos és azonnali fokozatúra emelték a terrorfenyegetettség szintjét az ország egész területén, amelyet később hármas szintre minősítettek vissza.

A belga Nemzetbiztonsági Tanács 2018 januárjában döntött arról, hogy a terrorfenyegetettség szintjét országosan 3-asról 2-esre mérsékeli.  Az utcákon fennmaradt a katonai jelenlét, de a katonák száma a fenyegetéssel arányos. A négyfokozatú terrorfenyegetettségi skálán

  • a 4-es szint a súlyos és közvetlen fenyegetettséget jelenti,
  • a 3-as szint lehetséges és valószínű,
  • a 2-es lehetséges, de nem valószínű támadást,
  • az 1-es szint alacsony kockázatot jelent.

Úgy a párizsi, mint a brüsszeli terrortámadások elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.