Az Origo techrovat-vezetője is átélte a New York-i tömegpánikot

2019.08.07. 11:57

Ahogy arról már beszámoltunk, tömegpánik alakult ki New York-ban a Times Square-en, azt hitték az emberek, hogy lövöldözés van, ezért tömegesen fejvesztve menekültek, többen a környékbeli Broadway-színházakba rohantak be. Az egyik ilyen színházban magyarok voltak, köztük az Origo techrovat-vezetője, Haraszi Tibor is.

A Richard Rodgers Theatre, ahol a Hamilton musicalt nézte több magyar, köztük kollégánk is, nagyon közel, 2-3 percnyi kényelmes sétára van a Times Square-től, ahol kitört a pánik.

A musical fináléja közben egyszer csak megindult a tömeg. Az emberek nagy része a kijáratok felé menekült, sokan a széksorok közé hasaltak. Sokan kiabáltak, hogy „hasra", meg hogy „vigyázzatok", de mi nem láttunk semmit, ezért a helyünkön maradtunk.

– idézte fel kollégánk a történteket. Azt mondja, pár perc múlva közölték, hogy minden rendben, mindenki nyugodjon meg.

Ekkor elkezdett a feszültség felengedni és rengetegen zokogni kezdtek. Majd bejött egy rendőr a színpadra, akit tapsvihar fogadott és ekkor tudtuk meg, hogy az egészet egy motor utógyújtásának robbanó hangja okozta. Ezután folytatódott az előadás, de sok szék üres maradt.

Az asztal alatt imádkozott a színésznő vadidegenekkel

Több közeli Broadway-színházba is berohantak a rettegő emberek, a Richard Rodgers-szel – ahol a magyarok voltak – párhuzamos, szomszédos utcában lévő Music Box Theatre-ben is többen kerestek menedéket. Ez a színház az otthona egy másik, a Hamiltonhoz hasonló kasszasikernek, a Dear Evan Hansennek. Az egyik főszereplő, Gabrielle Carrubba a Twitteren arról írt, közvetlenül az előadás után, miközben éppen az öltözőjében öltözött, emberek rohantak vissza az épületbe és fel a színpadra menedéket keresve, majd bejutottak a backstage-be is, az öltözőkhöz. Az ő ajtaján három vadidegen, rettegő ember dörömbölt, akikkel az asztala alá bújtak, miután bezárták az ajtót, és lekapcsolták a fényeket, és együtt imádkoztak azért, hogy ne ez legyen az utolsó pillanatuk a földön.

Miután kiderült, hogy vaklárma okozta a pánikot, a Times Square-en az emberek riadtan tekintgettek minden irányba kollégánk szerint.

Valójában csak ekkor tudatosult bennem, hogy ezek az emberek az utóbbi évek történései miatt állandóan számítanak valami ilyesmire, ezért lett a színházban is akkora pánik egy pillanat alatt. Ezért nem kezdtünk mi magyarok rohanni, csak kerestük az okot, ami ezt indokolná.

KAPCSOLÓDÓ CIKK