Az úzvölgyi magyarellenes eseménysorozatot levezénylő Sebastian Cucoșt hamarosan kinevezik a bukaresti csendőrség élére – írja a Főtér.ro a Hotnews.ro belügyminisztériumi forrásaira hivatkozva. Cucoș – aki jelenleg az országos csendőrség helyettes parancsnoka –
vérbeli negatív médiasztárrá vált az elmúlt egy évben. Ő volt az, aki tavaly augusztus 10-én, még országos főparancsnokként főszerepet vállalt a brutális bukaresti tömegoszlatásban, amelynek az lett a következménye, hogy a katonai ügyészség büntetőeljárást indított ellene (is).

A bukaresti csendőrség leendő vezetőjének nevét az erdélyi magyarság is megjegyezhette: Sebastian Cucoș a csendőrség vezérkari főnökeként valamiért nagyon fontosnak érezte, hogy június 6-án részt vegyen az úzvölgyi – egyébként törvénytelen – román hősi emlékműavatáson, ahová épp akkora állományt vezényelt ki, hogy az illegálisan beépített temető épségét ne tudják megvédeni, ráadásul – a tavalyi bukaresti eseményekhez hasonlóan – a helyszínre érkező fociultrákkal is olajozottan együttműködött. 

A román főváros - épp augusztus 10-én - ismét egy hatalmas tüntetésre készül, melyre a szervező – a Diaszpóra Romániáért Polgári Akciócsoport – kedden kapta meg az engedélyt.

A mostani évfordulós tüntetést azért előzi meg fokozott várakozás, hiszen a tavalyi demonstráción kirobbant erőszaknak hónapokig tartó politikai kihatásai voltak Romániában. 

Sebastian CucoșForrás: Facebook/Jandarmeria Română (Román Csendőrség)

Cucoș kinevezése pedig azért vált szükségessé, mert a belügyminisztérium a napokban menesztette az országos csendőrség főparancsnokát, Ionuț Sindil-ét, aki ellen szintén büntetőeljárás indult a 2018-as bukaresti demonstráción kirobbant erőszak miatt.