A meghatározó konzervatív amerikai sajtóorgánum kiemeli, hogy Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára az amerikai külügyminisztériumnak Washingtonban, a vallásszabadság előmozdításáról szóló második miniszteri szintű konferenciáján (2019 Ministerial to Advance Religious Freedom) kijelentette, hogy noha globális szinten üldözik a keresztényeket, a téma körül mégis „felemelték a csend falát", elhallgatva ezáltal az elnyomott keresztények problémáit.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Azbej Tristan államtitkár július közepén, Washingtonban részt vett több, az üldözött keresztények tematikájában tartott rendezvényen.

Azbej TristanForrás: MTI/Kovács Attila

Ott volt az In Defence of Christans (IDC) nevű civil szervezetnek a Capitolium épületében rendezett imaestjén, majd képviselte hazánkat az amerikai külügyminisztériumnak a vallásszabadság előmozdításáról szóló második miniszteri szintű konferenciáján.

Az utóbbi, július 16-i rendezvényen beszédet mondott Azbej Tristan is, aki megosztott egy bejegyzést erről a Twitter-oldalán, amit méltatott - többek között - az amerikai konzervatívok meghatározó sajtóorgánuma, a Breitbart is.

A magyar államtitkár azt magyarázta el a hallgatóságnak, hogy a budapesti kormány miért fordította figyelmét az üldözött keresztények megsegítésére.

Azbej Tristan elmondta, hogy a magyar kormány azért hozta létre a Hungary Helps Programot – amelynek keretén belül biztosítja a segítséget – mert a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, hazánk pedig egy keresztény nemzet.„A tisztségem az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár és azt hiszem, hogy én vagyok a világ egyetlen kormányzati szereplője, akinek ez a munkája" – fűzte hozzá, amit a washingtoni közönség vastapssal fogadott.

Ezért Azbej Tristan teljesen logikusnak tartja, hogy Budapest 2016-ban létrehozta a Hungary Helps Programot, aminek a megvalósításáért elsősorban ő felel.

Keresztény nemzet vagyunk, és büszkék vagyunk rá, hogy ezt kimondhatjuk! Nem sok európai országban mernek a politikusok ilyen kijelentéseket tenni - hangsúlyozta.

Ismét megerősítette, hogy a kereszténység a világ legüldözöttebb felekezete. Azon emberek 80 százaléka, akiket a vallásukért üldöznek, keresztények – emelte ki.

Felhívta rá a figyelmet a magyar államtitkár, hogy noha kifejezetten a keresztények számára hozta létre Budapest a Hungary Helps Programot, de természetesen más vallásúaknak is segítséget nyújtunk.

„Tehát nem kizárólag a keresztényeknek segítünk" – nyomatékosította álláspontját.

Azbej Tristan szerint az a legnagyobb probléma, hogy a keresztényüldözés témája körül „felemelték a hallgatás falát" és ezáltal igyekeznek ezt a témát negligálni.„A magyar kormány ennek ellenére erre a problematikára megpróbálja felhívni a nemzetközi szervezetek figyelmét" – mondta.

Az amerikai külügyminisztérium július 26-én közzétette az államtitkárnak a washingtoni konferencián elhangzott teljes beszédét.

Ebben többek között az is szerepel, hogy Magyarország sokszor megvédte a kereszténységet történelme során, és továbbra is büszke arra, hogy megőrizte keresztény jellegét, kiemelve a kereszténységnek a magyar nemzet fennmaradásában játszott szerepét.

A keresztényüldözés az utolsó elfogadott formája a hátrányos megkülönböztetésnek – vélte Azbej Tristan, megjegyezve, „a nemzetközi szervezetek dokumentumaiban és állásfoglalásaiban alig lehet találni utalásokat arra, hogy világszinten üldözik a keresztényeket".

Azt hiszem, hogyha a keresztények nem szólalnak fel egymásért, akkor mások ezt nem fogják megtenni helyettük – áll a beszéd végén.

A Breitbart méltatására az államtitkár is felhívta a figyelmet a Facebook-oldalán.