Támadásnak minősítette és nyomozást rendelt el a dán rendőrség szerdai közleményében a koppenhágai adóhivatalnál előző éjszaka történt robbanást, amelyben a legfrissebb hírek szerint egy ember könnyebben megsebesült.

A sajtóban megjelent felvételeken látszik, hogy az épület homlokzatán és bejáratán súlyos károk keletkeztek.

A dán adóhatóság megrongálódott koppenhágai épülete Ostebro városrészben 2019. augusztus 7-én, miután az előző este nagy erejű robbanás történt az épületnél.Forrás: MTI/EPA/RITZAU SCANPIX/Olafur Steinar Gestsson

A hatóságok gyorsan reagáltak a robbantásra, és több utcát is lezártak, éjszaka pedig szünetelt a vasúti forgalom a közeli Nordhavn állomáson is. A hadsereg bombaszakértői vizsgálják a helyszínt.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök sajtótájékoztatón azt mondta, az ilyen esetek rombolják az emberek biztonságérzetét, ezért a nyomozás kiemelt fontossággal bír. Egyelőre túl korai feltételezésekbe bocsátkozni arról, ki vagy kik állnak a robbantás mögött - jelentette ki Jorgen Bergen Skov országos rendőrkapitány.

Forrás: MTI/EPA/RITZAU SCANPIX/Olafur Steinar Gestsson

Morten Bodskov dán adóügyi miniszter szerdán Twitter-bejegyzésében felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte az előző nap történt incidenst, a lehetséges tanúkat pedig arra kérte, haladéktalanul jelentkezzenek a rendőrségen.

Az adóhivatal szerdán zárva maradt, Bodskov szerint az alkalmazottak otthonról dolgoznak.

A nagyjából 5,7 milliós lakosú Dániában ritkák az erőszakos cselekmények és támadások. Az adóhivatal épületénél 16 éve már történt egy robbantás, amit a rendőrség később vandalizmusnak minősített.