ENSZ: százezernél is több az elraboltak, fogvatartottak és eltűntek száma Szíriában

2019.08.08. 08:18

Százezernél is több lehet azoknak a száma, akiket elraboltak vagy fogva tartanak Szíriában, vagy eltűntek a nyolc éve tartó konfliktus idején, és mindezért nagyrészt a damaszkuszi kormány tehető felelőssé - jelentette ki az ENSZ Biztonsági Tanácsában elmondott beszédében helyi idő szerint szerdán Rosemary DiCarlo, a világszervezet főtitkárhelyettese.

DiCarlo a törvénytelenül fogva tartottak elengedésére szólított fel. Megismételte António Guterres ENSZ-főtitkár szavait is, miszerint a szíriai konfliktussal a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) kell foglalkoznia, mert a tartós szíriai béke elérése és fenntartása szempontjából kulcsfontosságú, hogy számon kérhető legyen a nemzetközi humanitárius jogok és törvények súlyos megsértése.

A szíriai Aleppó 2017 márciusábanForrás: AFP/Joseph Eid

A beszédre reagált többek közt Dimitrij Poljanszki, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese is, aki kijelentette, hogy a főtitkárhelyettes adatai "megalapozatlanok és elfogultak".

Bírálta egyúttal a nyugati országokat, amiért szerinte nem említik az ellenzéki milíciák ellenőrizte területeken eltűnt embereket.Már többször jeleztük, milyen káros, ha átpolitizálják az emberi jogi és a humanitárius ügyeket - mondta Poljanszki, azt hányva a nemzetközi közösség szemére, hogy míg a Damaszkuszban székelő kormányt bírálják, a terroristákat ártatlannak állítják be.