Halálra késelték egy vallásos katonai iskola diákját Ciszjordániában

Vágólapra másolva!
Halálra késelték csütörtökre virradóra egy vallásos katonai iskola 19 éves diákját Ciszjordániában - jelentette a helyi média csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A szerda este eltűnt, és több órán át nagy erőkkel keresett,

19 éves Dvir Szorek holttestét hajnalban találták meg a ciszjordániai Migdál Oz kibuc közelében,

a Gus Ecion települési blokkban. Gyilkosát vagy gyilkosait nagy erőkkel keresik az izraeli biztonságiak.

A katonai rádió híradása szerint valószínűsíthető, hogy

megölése előtt megpróbálták elrabolni

a fegyvertelen, civil ruhában lévő fiatalt. A nyomozók szerint nem ott ölték meg, ahol megtalálták a holttestet, és a merénylők feltehetőleg autóval érkeztek, és elmenekültek a környék egyik palesztin falujába.

Az izraeli katonák behatoltak a közeli Beit Fadzsar nevű faluba, és összegyűjtötték az ott található biztonsági kamerák felvételeit. A rádió szerint

a palesztin közösségi médiában felszólították a környéken élő palesztinokat, hogy semmisítsék meg a biztonsági kameráik éjjeli felvételeit.

A megölt fiatal egy katonai jesiva, vallási iskola diákja volt, ahol a fiatalok érettségi után vallásos tanulmányokkal ötvözik a katonai szolgálatukat. Iskolája, a Mahanájim nevű jesiva pluralista nézeteiről ismert.

A fiatalok egy része a bevonulás utáni első évet vallási tanulmányokkal töltik, és csak utána öltenek magukra egyenruhát,

és vesznek részt kiképzésen, noha már az első évtől a hadsereg nyilvántartásába kerülnek, és katonáknak számítanak.

Szorek azért utazott Jeruzsálembe, hogy búcsúajándékot vegyen tanárainak a tanév végén, de nem vallásos könyveket vett. Holttestét úgy találták meg, hogy magához ölelte a baloldali békepárti író, Dávid Grossman utolsó regényét - értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Dvir Szorek édesapja, Joáv Szorek ismert újságíró és szerkesztő.

Nagyapját, Benjámin Harling rabbit 2000 októberében meggyilkolták Náblusz közelében,

amikor palesztin terroristák tüzet nyitottak egy kiránduló csoportra.

Egyelőre egyik palesztin szervezet sem vállalta magára az éjszaka történt gyilkosság elkövetését, de az Iszlám Dzsihád radikális iszlamista terrorszervezet üdvözölte. Gus Ecion települési övezet a béketervek szerint izraeli fennhatóság alatt maradna területcserék eredményeképpen az izraeli-palesztin válság esetleges rendezése után is.