A venezuelai kormány nem hajlandó tárgyalni az ellenzékkel

Vágólapra másolva!
A venezuelai kormány nem hajlandó folytatni a tárgyalást az ellenzékkel az amerikai szankciók miatt, ezért küldöttsége nem megy el a már kitűzött barbadosi tárgyalási fordulóra - jelentette be Jorge Rodriguez tájékoztatási miniszter.
Vágólapra másolva!

A felek egy sikeres tárgyalássorozat után, csaknem egy hónappal ezelőtt abban állapodtak meg, hogy állandó tárgyalóbizottságot alakítanak, a közvetítő továbbra is Norvégia lesz. Helyszínül Barbadost jelölték ki, csütörtökön és pénteken lett volna az új tárgyalási forduló.

Donald Trump amerikai elnök azonban rendelettel zároltatta hétfőn a venezuelai kormány minden vagyonát, mert azzal vádolja, hogy "emberi jogi visszaéléseket követ el, önkényesen tartóztat le és vet börtönbe venezuelai állampolgárokat, korlátozza a sajtószabadságot, és folyamatosan megkísérli aláásni Juan Guaidó ideiglenes elnököt és a demokratikusan megválasztott venezuelai nemzetgyűlést".

Guaidó az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke, és januárban Venezuela ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát. Az Egyesült Államok mellett több ország őt ismeri el a dél-amerikai állam átmeneti vezetőjeként.

A kormány vagyonának zárolását több ellenzéki politikus - köztük Guaidó - üdvözölte, valószínűleg ez csak növelte Nicolás Maduro venezuelai elnök haragját.