Az új görög kormány visszaküldené az elutasított menedékkérelmű migránsokat Törökországba

2019.08.09. 14:55

Görögország új, konzervatív kormánya fel kívánja gyorsítani a menedékkérelmi eljárásokat, és haladéktalanul visszaküldené Törökországba azokat a migránsokat, akiknek a kérelmét elutasítják - jelentette be Jórgosz Kumucákosz, a migrációs ügyekért felelős belügyminiszter-helyettes a Szkai közszolgálati televízióban.

"Az idén 30 százalékkal több migráns érkezett (mint tavaly) Törökországból. Fel fogjuk gyorsítani a menedékkérelmi eljárásokat" - hangsúlyozta Kumucákosz a Leszbosz szigetén lévő befogadó központban tett látogatásakor.

Migránsok Leszbosz szigetén. A kép illusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Alexia Angelopoulou

Kijelentette, hogy a központban jelenleg tapasztalható helyzet elviselhetetlen.

Kumucákosz szerint a görög kormány célja, hogy a menedékkérelmi eljárások mindössze néhány hetet vegyenek igénybe. Bejelentette, hogy további személyzetet küldenek e célból az égei-tengeri szigetekre.

A dpa német hírügynökség felidézte, hogy az Alekszisz Ciprasz miniszterelnök vezette előző, szélsőbaloldali kormány idején több esetben akár két évet is igénybe vehetett egy menedékkérelmi eljárás.

A görög polgári védelmi minisztérium augusztus elején ismertetett statisztikája szerint tavaly ősz óta első alkalommal ismét húszezer fölé emelkedett az égei-tengeri szigeteken tartózkodó migránsok száma, miközben az ottani táborok összesen csak 8900 férőhellyel rendelkeznek.

A görög szigeteken kialakított befogadó központok lakóinak száma az idén áprilisban átmenetileg tizennégyezerre apadt, mert az athéni hatóságok a túlzsúfolt migránstáborok tehermentesítése érdekében 2018 októberétől migránsok ezreit költöztették a szárazföldre.

Az elmúlt hónapokban ugyanakkor - az EU-török menekültügyi megállapodás ellenére - ismét erősödött a török partokról érkező migrációs hullám.