Elfogadhatatlan lenne bárminemű kísérlet arra, hogy új olasz kormánykoalíció lépjen a mostani helyébe, mielőbb választásokat kell tartani - jelentette ki Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján, az Adriai-tenger partján fekvő Termoliban.

Salvini egyben óva intett attól, hogy különböző politikai manőverekkel meghiúsítsák az előrehozott választásokat. 
Remélem, senki sem játszik azzal a gondolattal, hogy átejtse az olaszokat időhúzással, és olyan kormány kigondolásával, amely demokratikus értelemben elfogadhatatlan lenne  - hangoztatta a Liga kormánypárt vezetője, aki aggasztónak mondta, hogy a Liga jelenlegi koalíciós partnerétől, az Öt Csillag Mozgalomtól (M5S) ilyesfajta elképzeléseket lehet hallani. Például azt, hogy a Ligát megkerülve összeállnának az ellenzéki, balközép Demokrata Párttal (PD). 
Salvini egyben sürgette a képviselőket, hogy térjenek vissza a parlamentbe nyári szabadságukból.  

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője sajtótájékoztatót tart Termoliban 2019. augusztus 9-én. Salvini az előző nap jelentette be, hogy nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartaniForrás: MTI/EPA/ANSA/Nico Lanese

Nincs kivetnivaló abban, hogy munkára bírjuk a képviselőket augusztus közepén. Fel kell tápászkodniuk a valagukról dolgozni  - hangoztatta az olasz miniszterelnök-helyettes. A szenátusi frakcióvezetők hétfőn fognak összeülni, hogy kitűzzék a Liga által Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazás napját - közölte az olasz felsőház sajtóosztálya.

Laura Garavini demokrata párti olasz szenátor szerint az előrehozott választások követelése mindössze Salvini trükkje, hogy elterelje a figyelmet a gazdaság elképesztően rossz állapotáról. Az SWR német közszolgálati rádió Aktuell című műsorában nyilatkozva Garavini elmondta, hogy a kormánynak nemsokára a költségvetési törvénnyel kellene foglalkoznia, ez viszont fényt derítene az áldatlan gazdasági állapotokra.  Hogy kivonja magát a felelősség alól, új választásokat igyekszik kicsikarni - tette hozzá az ellenzéki politikus, aki szerint Salvini győzelmet arathat a választásokon, ugyanakkor Olaszország ezzel még inkább jobbra tolódhat politikai síkon, mert a bevándorlásellenes Liga az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párttal állhat össze. 
Salvini csütörtökön jelentette be, hogy nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani. Az olasz parlament jelenleg nyári szünetet tart, és a szenátus elnökének jogkörébe tartozik, hogy mikor hívja ismét össze a törvényhozást. 

A parlament feloszlatásáról és az új választások kiírásáról szóló döntés pedig Sergio Mattarella államfő kezében van. 
A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga, amelynek támogatottsága a jelenlegi felmérések szerint meghaladja a 36 százalékot, mintegy átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek korábbi támogatottsága a felére, 17 százalék körülire csökkent.