V4NA: Soros embere egy szerteágazó bűnszervezet vezetője Észak-Macedóniában

Vágólapra másolva!
Hatalmas politikai botrány robbant ki Észak-Macedóniában, amikor korrupciós ügybe keveredett a korrupcióellenes Különleges Ügyészi Hivatal vezetője. A kormányzó baloldali párt által támogatott ügyészség hitelessége nem először kérdőjeleződik meg. Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy az ügyészi hivatal feje a „Soros gépezet egyik katonája". Most az újabb botrány nyomán az ellenzék legnagyobb pártja a Sorosék által is támogatott Zaev-kormány azonnali távozását követeli. Hangsúlyozták, hogy Zoran Zaev miniszterelnök egy „szerteágazó bűnszervezet vezetője" – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Macedóniának évtizedekig stabil jobboldali kormánya volt, még a 2014-ben is a jobboldali VMRO-DPMNE pártszövetség nyerte a választásokat, Nikola Gruevszki miniszterelnök negyedszerre alakíthatott kormányt.

Nikola Gruevszki Forrás: AFP/Robert Atanasovski

A baloldali ellenzék azonban nem nyugodott ebbe bele, és Zoran Zaev (az akkor ellenzéki) Macedón Szociáldemokrata Unió (SDSM) vezetője a miniszterelnökre és más vezető kormánypárti politikusokra terhelő hanganyagokkal fenyegetőzött, majd nyilvánosságra is hozta azokat.

Ezek hatására tüntetések, ellentüntetések kezdődtek, melyek fokozatosan politikai válsághoz vezettek.

Ezt követően

a baloldali SDSM az albán pártok és az albán kisebbség támogatásával átvette az irányítást.

A lehallgatások jogszerűségét és azok igazságtartalmát a korábbi kormányzópárt, a VMRO-DPMNE megkérdőjelezte.

Az Európai Bizottság Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének közreműködésével egy speciális ügyészség felállítását javasolta a macedónoknak.

Ismeretlen bíró a Különleges Ügyészi Hivatal élén

Az így létrejött Különleges Ügyészi Hivatal (SPPO) feladata nemcsak a lehallgatás teljes körű kivizsgálása lett, hanem egy új jogrend kidolgozása annak érdekében, hogy a macedón polgárok „visszanyerjék a demokratikus intézményekbe" vetett bizalmukat.

Az SPPO élére 2015. szeptember 15-én nevezték ki az addig ismeretlen bírót, Katica Janevát.

null

null

Janeva korábban az Egyesült Államokban és Szicíliában is folytatott tanulmányokat.

Ugyan harminc éve jogászként dolgozott, de

nem volt tapasztalata egy ilyen magas pozíció betöltésére, ezért nemcsak jelölése, hanem az azt követő kinevezése is meglepőnek számított.

Ugyanakkor a baloldali politikai pártok, az Európai Unió és az Egyesült Államok is teljes vállszélességgel mögötte álltak.

Janeva karrierje Gevgelijában indult, ahol a városi bíróságon dolgozott. Kétszer jelentkezett főügyésznek, az első alkalommal nem kapta meg az állást, de 2010-ben már sikerrel járt.

Gevgelija városi bírósága Janeva különleges főügyészi kinevezése előtt esett át egy hatalmas leépítésen, azt követően pedig csak kisebb ügyeket kaptak meg, kizárólag olyan bűncselekményekkel foglalkoztak, amelyekért maximum öt év börtönbüntetés ítélhető.

Ehhez képest

óriási lépés volt Janeva számára az SPPO élére való kinevezés,

amellyel jó néhány karrierlépcsőt átugrott, és egy szempillantás alatt a csúcson találta magát.

Az SPPO ráadásul korlátlan pénzügyi forrásból meríthetett, ezért úgy tűnt, hogy valóban képes lesz felállítani egy professzionális és pártatlan ügyészséget. Az elején így is látszódott, hiszen több területről is sikerült neves jogászokat elcsábítani a kirívóan magas fizetéssel és a presztízs értékű megbízással.

Azonban hamar kiderült, hogy Janeva közel sem annyira pártatlan, mint ahogyan azt a macedón politikai közeg vélte.

A jogászokat hamar félreállították, és megnyílt a kapu a baloldali SDSM emberei előtt, akiket sorra vettek fel a SPPO-ba. Nemcsak a politikai hovatartozás jelentett biztos felvételt a különleges ügyészségbe, hanem a rokoni kapcsolatok is jól jöttek.

Így történhetett meg, hogy

állást kapott Janeva fiának a barátnője, valamint egy SDSM-es politikus lánya is.

Már az SPPO indulásakor is gyanús volt, hogy csak baloldali kötődésű jogászok kapnak állást az ügyészségnél, de az SDSM-szimpatizánsok felvétele meg is erősítette a kezdeti gyanút, miszerint Jeneva a párt bábjaként funkcionál.

Janeva a Soros-gépezet katonája

2017-ben Gruevszki úgy nyilatkozott Janeváról, hogy

Hozzátette, hogy pártja, a VMRO-DPMNE túl fogja élni Sorost és annak macedón szolgáit és zsoldosait.

2017-ben civilek és újságírók együttműködésével létrejött Macedóniában a „Stop Operation Soros" nevű civil szervezet is. Ennek vezetője azt állította, hogy

a baloldali SDSM pártot 20 éven keresztül kizárólag Soros György támogatta, vagyis a milliárdos spekuláns közvetlenül szólt bele a macedóniai belpolitikába.

Az amerikai spekuláns egyébként a Nyílt Társadalom Alapítványán keresztül már 1992 óta jelen volt Macedóniában, jó viszonyt ápol Zoran Zaevvel. Többször személyesen találkoztak és tárgyaltak.

Zoran Zaev és Soros György Forrás: V4NA

Az egyik tárgyaláson jelen volt Soros fia, Alex is.

Forrás: V4NA

De egy másik szervezeten, a European Stability Initiative (ESI) nevű thin thanken keresztül is befolyásolták a macedón politikát.

A think tanknek irodái és finanszírozói is vannak szerte a világban: Berlinben, Bécsben, Brüsszelben és Isztambulban, de legfőbb támogatója a Soros Györgyhöz köthető Open Society Foundations.

Az ESI vezetője, Gerald Knaus pedig személyesen is jó viszonyt ápol a macedón külügyminiszterrel, Nikola Dimitrovval.

Gerald Knaus és Nikola Dimitrov Forrás: V4NA

A szervezetnek nagy szerepe volt a görög-macedón névvita tárgyalásainak és megoldásának előkészítésében is.

Az ESI a névvitát 2018-ban lezáró preszpai megállapodás tervezetének elkészítésében is közreműködött, és konkrét javaslatot is tett.

Újabb hangfelvételek, újabb botrány

A napokban újabb botrány robbant ki Észak-Macedóniában, amely megrengetheti a több oldalról védett Zaev-kormányt. Hetekkel ezelőtt egy ismert macedón televíziós kommentátort, Bojan Jovanovskit zsarolás vádjával letartoztattak.

A vád szerint

Az Impero-ügyként emlegetett botrány hatalmas közfelháborodást váltott ki.

A botrányt tetézte, hogy pénteken a La Veritá nevű olasz lap arról írt, hogy

a birtokukba került egy olyan videó és egy lehallgatási felvétel, amely egyértelműen bizonyíthatja a letartoztatott Jovanovski és a különleges ügyész kapcsolatát.

A macedón ügyészség rendelkezésére álló felvételeken látható egyfelől a zsarolási összegnek egy része, másfelől Jovanovski távozása a házi őrizetben lévő macedón vállalkozótól.

A hangfelvételekből pedig kiderül, hogy

Jovanovski a pénzösszeg átadásával egyben ígéretet tesz a házi őrizetből való szabadulásra, amely másnapra meg is történt.

A hangfelvételen szereplő egyik férfi azt mondja, hogy közvetlen, napi kapcsolatban áll Janevával, és rendezni fogja vele a Jordan Kamchevra vonatkozó egyezséget.

Az egyértelműnek látszik a felvétel alapján, hogy

- írja az olasz lap.

Az esetet kommentálva Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy az eset nem befolyásolja a korrupcióellenes hatóság tevékenységének hitelességét, „az intézmény a továbbiakban is képes feladatainak megfelelő ellátására".

Zaev visszautasította azokat az ellenzéki bírálatokat, miszerint pártjának magas rangú tisztviselőit érintettek lennének a kirobbant botrányban.

Bár Katica Janeva nem ismerte el felelősségét, mégis lemondott.

Zoran Zaev lemondását követelik

A korrupciós botrány kirobbanása és a terhelő felvételek nyilvánosságra kerülése után Igor Janusev, a VMRO-DPMNE főtitkára felszólította a Zaev-kormányt, hogy azonnal távozzon a hatalomból, tekintettel a közvéleményt sokkoló videó- és hangfelvételekre.

áll az ellenzéki párt pénteken kiadott közleményében.

A közvéleményt tovább sokkolták azok a sajtóhírek is, miszerint a már lemondott, és éppen Görögországban nyaraló Katica Janeva megpróbált bizonyítékokat megsemmisíteni, elrejtette az egyik telefonját, és elrendelte irodai számítógépén lévő adatok törlését is.