Háborús bűnös román tábornok kapott szobrot Kolozsváron

Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban beszámoltunk, egymást érik a magyarellenes provokációk Erdélyben. Néhány napja megírtuk, hogy a román hatóságok a székelyföldi Csíki Sör manufaktúrát büntették meg a magyar nyelvű reklámok miatt. Egy héttel azelőtt pedig a román Craiova és a magyar Kispest Honvéd összecsapáson hergelhették a hatóságok cinkos közreműködése mellett a magyar szurkolókat a román drukkerek, majd a játékvezetőt is fejbe dobták egy hanggránáttal, hogy így félemlítsék meg a magyar játékosokat. A nyár elején pedig óriási felháborodást váltott ki, hogy az úzvölgyi katonatemetőbe futballhuligánok törtek be, és erőszakkal avatták fel az oda egyébként soha nem temetett román katonák sírját a magyar katonatemetőben. Külön cikkben foglalkoztunk a szintén néhány napja történt másik provokációval: Kolozsváron felavatták a Budapestet megszálló, és végigraboló Gheorghe D. Mărdărescu román tábornok szobrát. A Pesti Srácok mostani cikkéből az is kiderül, hogy Mărdărescu nem csak végigrabolta a védtelen Magyarországot, hanem magyarok százait végeztette ki és hazánk vagyonának 30-50 százalékára tartott volna igényt.
Vágólapra másolva!

Néhány napja írtunk arról, hogy az Erdély fővárosának nevezett, hatalmas magyar történelmi múltra visszatekintő Kolozsváron Gabriel Les szociáldemokrata (PSD) román védelmi miniszter jelenlétében leplezték le a Budapestet száz éve megszálló román tábornok, Gheorghe D. Mărdărescu egész alakos köztéri szobrát.

A rendezvény szónokai valamennyien azt hangoztatták, hogy a román csapatok - szerintük - történelmi tettet hajtottak végre azzal, hogy megszállták Budapestet, és menekülésre kényszerítették a Kun Béla vezette bolsevik kormányt. Ezzel ugyanis távol tartották a kommunizmus rémét Európa szívétől.

Gabriel Les védelmi miniszter beszédében felidézte: az 1918-as román benyomulás után Gheorghe D. Mărdărescu tábornokot az Erdélyben állomásozó román csapatok parancsnokává nevezték ki. Ilyen minőségében indított támadást Kun Béla bolsevik hadserege ellen, és verte vissza a Tisza vonaláig.

Azt persze elfelejtette közölni, hogy a Román Királyi Hadsereg és az utánuk jövő csőcselék kirabolta Budapestet és a Győrig megszállt Magyarország többi részét is.

A románok a különböző - de pontosan mind a mai napig meg nem határozott - becslések alapján több tízezer vagonnyi lopott tárgyat vittek el.

Ráadásul 1919. október 5-én el akarták rabolni a Magyar Nemzeti Múzeum kincseit, amit Harry Hill Bandholtz tábornok, az amerikai katonai misszió vezetője személyes fellépésével megakadályozott. Hálából a Szabadság téren, az amerikai nagykövetség előtt szobrot emeltek Bandholtz tábornoknak 1936-ban.

A Pesti Srácok szombati cikkéből kiderül, hogy Mărdărescu tábornok nem csak végigrabolta hordájával Magyarországot,

hanem legkevesebb 657 magyar embert végeztetett ki 1919-ben bűntársaival együtt.

"Tehát Mărdărescu jogi és erkölcsi értelemben is közönséges tömeggyilkos, háborús bűnös. Véglény, akire egy civilizált állam nem tekinthet példaképként" - írja a PS cikke.

Forrás: Wikimedia Commons

A cikk idéz a nemzeti oldal iránt elfogultsággal nem vádolható Ungváry Krisztián, a témával foglalkozó írásából, amelyből kiderül, hogy Mârdârescu a békekonferencia tilalma ellenére vonult be Budapestre, és

nem kevés önbizalomról tanúbizonyságot téve hazánk vagyonának 30-50 százalékára tartott igényt.

Megbüntették a Csíki Sört, mert magyarul reklámozott

Mostanában egy hét sem telik el magyarellenes provokáció nélkül Erdélyben, hiszen néhány napja a Csíki Sör manufaktúrát büntették meg 10.000 lejre - közel 700 ezer forintra - a román hatóságok, mivel a 70 százalékban magyarok lakta Székelyföldön magyarul merték a termékeiket reklámozni.

Íme a Csíki Sör bejegyzése:

Forrás: Facebook

A román Craiova szurkolói a hatóságok asszisztálása mellett félemlítették meg a magyar játékosokat és a játékvezetőket

A múlt héten pedig, ahogy arról az Origo beszámolt, a Craiova-Honvéd Európa-liga-meccsen is elszabadultak az indulatok.

A román szurkolók Trianon-pólóban hergelték a magyar drukkereket, majd egy hanggránáttal dobták fejbe az ír játékvezetőt a 120. percben, akit aztán le is kellett cserélni.

Román vendégszeretet Forrás: Tutiblog

A cél nyilvánvalóan a magyar játékosok megfélemlítése volt, hiszen a mérkőzés épp döntetlenre állt

A csendőrség és rendőrség tétlenül nézte, hogy a Craiova egyes szurkolói Trianon-feliratú pólókban hergelik a román városba érkező szurkolókat.

A románok kórusa folyamatosan gyalázkodott, olyanokat énekeltek, hogy „Döglött magyar a jó magyar".

A fenti gyalázatos mérkőzést aztán viszonylag olcsón megúszta a román csapat. Az UEFA vétkesnek találta a fegyelmi szabályzat olyan súlyos pontjainak megsértésében, mint tűzijáték használata, tárgyak pályára dobása, rendezési hiányosságok, rasszista magatartás és verekedés a lelátón.

Mindezek ellenére a Craiovának három zárt kapus európai kupameccs mellett mindössze 60 ezer eurós (kb. 19,5 millió forint) pénzbüntetést kell fizetnie.

A románok júniusban már a magyar katonák kegyeleti jogát is lábbal tiporták Úzvölgyében

Ahogy arról részletesen beszámoltunk, románok ortodox szertartás közepette avattak június elején egy engedély nélkül kialakított parcellát az úzvölgyi temetőben, annak ellenére, hogy semmilyen hiteles bizonyíték nincsen arra, hogy oda valaha is román katonákat temettek volna.

Úzvölgye, 2019. június 6. Sírt rongál egy román férfi az úzvölgyi katonatemetőben, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor

Ott kizárólag az első és második világháborúban elesett magyarok, osztrákok és németek fekszenek végső nyughelyükön, amit a közeli, székelyek lakta Csíkszentmárton tart fenn.

Az emlékhelyet az első világháború után létesítették az Úz folyó völgyében az 1916-ban meghalt honvédoknak.

Az egész magyarellenes provokáció a szintén közeli, de román többségű, és a mintegy 20 kilométerre fekvő Bákó megyei Dormánfalva román polgármesterének kezdeményezése volt.

Ő döntött úgy, hogy kőkereszteket állít az állítólagosan ott fekvő román katonák emlékére, pedig még az illetékes hatóságok is elismerték, hogy erre nincsen jogalapjuk, és a döntés nemzetközi jogot is sért.

A beszámolók szerint a részeg, jórészt fociultrákból álló tömeg magyarokat becsmérlő jelszavakat skandált, miközben az élőláncban álló székelyek békésen imádkoztak.

Románok egy csoportjának végül a temető hátsó részén sikerült bejutnia a területre, zászlórudakkal kezdték el ütni a békés magyarokat, belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott a temetőbe.

Úzvölgye, 2019. június 6. Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor

A magyaroknak végül testi épségük védelmében el kellett onnan távolodniuk. Egy román férfi még fel is mászott a beton emlékműre, és onnan lengette a román zászlót, közben egy hangszóróból a román himnusz szólt.

Az agresszív tömeg, miután elfoglalta a temetőt, kitépte az elesett magyar katonák betonkeresztjei mellé állított mogyorófa kereszteket, és azt üvöltözték, hogy ki a magyarokkal az országból.

Ezután sor került az ortodox szertartásra, amelynek keretében felavatták és felszentelték a sosem létezett és oda nem temetett román hősök emlékére létesített emlékművet és parcellát.