Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt nem kíván szövetségre lépni az ellenzéki Demokrata Párttal (PD) az esetleges előrehozott választások elodázása érdekében, ugyanakkor a voksolás időpontját Sergio Mattarella államfőnek kell kitűznie. Ezt írta Luigi Di Maio, az M5S vezetője Facebook-oldalán, hétfőn.

Mint írta, senki sem akar az M5S-en belül koalíciót Matteo Renzi korábbi olasz baloldali kormányfő pártjával az új választások elkerülése érdekében.

Az M5S jelenlegi koalíciós partnere, a Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes vezette Liga a múlt héten mondta fel az együttműködést. Salvini akkor azt mondta, nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani. Később pedig aggasztónak nevezte azt, hogy az M5S a Ligát megkerülve összeállna a PD-vel egy új kormánykoalíció érdekében. Meglátjátok majd, hogy az olaszok megfizettetik a Ligával annak árát, hogy hátba szúrta Olaszországot

- írta Di Maio.

Az M5S vezetője a nap folyamán pártja parlamenti képviselői előtt is árulással vádolta Salvinit. A választók azt mondják, hogy „Salvini elárult minket". Ugyanezt mondják a Liga csalódott parlamenti képviselői és hívei is - mondta.

Di Maio emellett azzal vádolta Salvinit, hogy a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországgal (FI) akar összeállni.

Megadtuk az esélyt a Ligának, hogy együtt kormányozza velünk Olaszországot. Salvini úgy döntött, visszatér Berlusconihoz. A legjobbakat kívánjuk neki

- mondta gúnyolódva Di Maio.

Di Maio megjegyzése ugyanakkor kétségbeesett magyarázkodásnak és nagyzolásnak tűnik. A Liga-Öt Csillag koalíció ugyanis kényszerkoalíció volt, a jobboldal ugyanis önmagában nem tudott volna akkor kormányozni. Most viszont már az a helyzet, hogy Salvininek egyedül is esélye van a többségre (ez az olasz választási rendszerben 40 százalékos eredmény felett automatikus), de a többi jobboldali párttal már egyértelműen többségbe kerül a parlamentben a Liga.

A nap folyamán összeültek a szenátusi frakcióvezetők, hogy kitűzzék a Liga által Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazás napját. Amennyiben nem sikerül egyhangúlag dűlőre jutniuk, a kérdés a szenátus elé kerül szavazásra. A parlament feloszlatásáról és új választások kiírásáról szóló végső döntés Sergio Mattarella államfő kezében van.