Nem kapnak amerikai vízumot az állami támogatást kérő migránsok

2019.08.12. 19:52

A Fehér Ház hétfőn bejelentette, hogy nem kapnak majd amerikai vízumot és tartózkodási engedélyt azok a bevándorlók, akik állami támogatást kérnek.

Az amerikai elnöki hivatal által nyilvánosságra hozott szabályozás október 15-én lép életbe.

Sajtójelentések szerint e régóta megígért korlátozást Stephen Miller, Donald Trump elnök bevándorlásellenes ügyekben illetékes tanácsadója szorgalmazta.

A jövőben a kormányzat elutasít minden olyan vízumot vagy tartózkodási engedélyt, amelynek kérelmezője nem rendelkezik megfelelő jövedelemmel

vagy az amerikai állam biztosította forrásokat - például élelmiszerjegyeket, vagy szegényeknek fenntartott orvosi ellátást - vesz igénybe.

A Szövetségi Közlönyben is nyilvánosságra hozott döntést a kormányzat azzal indokolta, hogy

a bevándorlóknak önellátóknak kell lenniük,

és nem függhetnek állami forrásoktól, hanem inkább saját képességeikre, családtagjaik jövedelmére, szponzorokra és magánszervezetekre kell támaszkodniuk. A vízumot, vagy a zöldkártyát kérelmezőknek jövedelmi kimutatást kell felmutatniuk.

A bevándorlóknak önellátóknak kell lenniük, és nem függhetnek állami forrásoktólForrás: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba

Ken Cuccinelli, az amerikai Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal (ICE) ügyvezető igazgatója hétfőn a Fox televízióban azt mondta,

a döntésnek hosszú távú előnyei lesznek.

Ezek között említette az adófizetők érdekeinek védelmét, mert az országba érkező bevándorlók nem jelentenek majd közterhet, hiszen a bevándorlók megállnak majd a saját lábukon, nem úgy, mint az elmúlt években.

Az amerikai sajtó a döntés nyilvánosságra hozatala után idézte a Migrációs Politikai Intézet kutatásait, amelyek szerint a családtagjaikhoz csatlakozni akaró és ezért zöldkártyát (azaz a tartózkodási engedélyt) igénylő bevándorlók mintegy fele a jövőben nem kaphat zöldkártyát.

Ez egyébként megfelel Donald Trump korábbi ígéretének, miszerint megakadályozná a láncbevándorlást.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy a kormánydöntés alapja az az 1882-ben elfogadott Bevándorlási Törvény, amely lehetővé teszi a kormányzatnak a vízum megtagadását bárkitől, aki "terhet" jelentene a köznek.