Megbukott a migránsok finnországi integrációja

2019.08.13. 15:42

A Migrációkutató Intézet aktuális elemzésében az EU soros elnökségét betöltő Finnország migrációs helyzetét vizsgálja, különös tekintettel a 2015 óta eltelt időszakra.

Bár a különböző felmérések szerint a finn társadalom erősen megosztott a 4 évvel ezelőtt kibontakozott migrációs folyamatok megítélésében, a mainstream politikai elit összességében egy liberális bevándorláspolitika mellett tett hitet, és a migrációt alapvetően egy menedzselendő folyamatnak, az érkezettek integrációját pedig csupán egy megoldandó feladatnak tartja.

Mindeközben világosan látszik, hogy az Európán kívülről 2015 előtt érkezettek is gyengén teljesítenek a finn munkaerőpiacon, és az integráció egyéb dimenzióiban is messze elmaradnak az ideális szinttől. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a 2015 óta érkezettek integrációja várhatóan még komolyabb kihívást jelent majd Finnország számára - olvasható a Migrációkutató Intézet friss elemzésében.

Migránsok állnak sorba egy menekültközpontnál a finnországi Torniónál 2015. szeptember 25-én.Forrás: AFP/Str / Lehtikuva/Panu Pohjola

Miközben a tömeges beáramlást látva születtek szigorító intézkedések is, a liberális finn bevándorlási modell az összképet tekintve nem változott érdemben 2015 óta. A tömeges bevándorlást egyedüliként ellenző Finnek Pártja – jó választási eredménye ellenére – nem jutott kormányzati pozícióhoz, azonban a migráció negatív következményei (nehézkes és elnyúló integráció, közbiztonsági helyzet romlása stb.) miatt rövid távon stabilizálhatja támogatottságát, és ezáltal megteremtheti az alapot annak jövőbeli növeléséhez – még akkor is, ha a bevándorlási számok viszonylag alacsonyak maradhatnak 2015-tel összevetve.

A teljes elemzést itt olvashatja el.