Anglia nem fogadja be a migráns hátterű dzsihadisták gyerekeit

ISIS Iszlám Állam
(FILES) In this file photo taken on February 22, 2015, Renu Begum, eldest sister of missing British girl Shamima Begum, holds a picture of her sister while being interviewed by the media in central London. - The father of British teenager Shamima Begum, who went to Syria and married an Islamic State militant, insisted in an interview with AFP on February 25, 2019 that Britain must take her back before deciding any punishment. (Photo by LAURA LEAN / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam migráns hátterű, brit állampolgárságú terroristáinak gyerekei Szíriában ragadhatnak, mivel a londoni kormány nem vállalja a hazaszállításukat. Erről Sajid Javid korábbi brit belügyminiszter döntött, hivatali idejének végén – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Sajid Javid korábbi brit belügyminiszter úgy döntött, túl kockázatos katonákat vagy civileket küldeni azért, hogy hazavigyék a brit állampolgárságú, migráns hátterű gyerekeket a szíriai táborokból.

Azt is valós kockázatnak tartják, hogy egy gyerek esetében a terrorista szülők, – emberi jogokra hivatkozva – megkapnák vagy visszakapnák brit állampolgárságukat.

A brit törvények értelmében azonban, ha

A csecsemők ügye a bangladesi migráns hátterű Shamima Begum fiának születése és halála után vált hangsúlyossá.

Shamima Begum az egyik, azóta már elhunyt gyereke társaságában Forrás: AFP/Laura Lean

Ahogy arról az Origo már több alkalommal is beszámolt, a Bethnal Green-i iskolás lány 2015-ben, 15 évesen hagyta el a szigetországot, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, és idén februárban egy befogadó központban találták meg.

Begum egy holland állampolgárságú férfi felesége lett, két gyereket már elvesztett, ekkor ismét várandós volt.

Úgy döntött, szeretne visszatérni Nagy-Britanniába,

hogy ott szülje meg gyermekét, ám addigra már elvették állampolgárságát, ezért nem utazhatott.

A táborban maradva végül harmadik gyerekét is elvesztette.

Javid belügyminiszter azt mondta, hogy minden gyerek elvesztése tragédia, de

Shamima Begum egyébként azt nyilatkozta a The Times-nak:

nem bánta meg, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz.

A gyanú alapján a terroristafeleségnek az volt az egyik feladata, hogy felügyelje, az alávetettségben élők betartják-e a rendkívül szigorú iszlám jogrendet, a saríát.

Szemtanúk kiemelték, hogy

Helyiek szerint Begum szemtanúja volt több öngyilkos merényletnek is.

Eddig nagyjából 900 brit állampolgárságú, migráns hátterű személy csatlakozott az Iszlám Államhoz, ebből 400-an már jelezték, hogy vissza akarnak térni Nagy-Britanniába.