Az Iszlám Állam migráns hátterű, brit állampolgárságú terroristáinak gyerekei Szíriában ragadhatnak, mivel a londoni kormány nem vállalja a hazaszállításukat. Erről Sajid Javid korábbi brit belügyminiszter döntött, hivatali idejének végén – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Sajid Javid korábbi brit belügyminiszter úgy döntött, túl kockázatos katonákat vagy civileket küldeni azért, hogy hazavigyék a brit állampolgárságú, migráns hátterű gyerekeket a szíriai táborokból. Azt is valós kockázatnak tartják, hogy egy gyerek esetében a terrorista szülők, – emberi jogokra hivatkozva – megkapnák vagy visszakapnák brit állampolgárságukat. A brit törvények értelmében azonban, ha a szülőket még a gyermek érkezése előtt megfosztották brit állampolgárságuktól a gyerek automatikusan nem jogosult az Egyesült Királyságban élni.A csecsemők ügye a bangladesi migráns hátterű Shamima Begum fiának születése és halála után vált hangsúlyossá.

Shamima Begum az egyik, azóta már elhunyt gyereke társaságábanForrás: AFP/Laura Lean

Ahogy arról az Origo már több alkalommal is beszámolt, a Bethnal Green-i iskolás lány 2015-ben, 15 évesen hagyta el a szigetországot, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, és idén februárban egy befogadó központban találták meg.

Begum egy holland állampolgárságú férfi felesége lett, két gyereket már elvesztett, ekkor ismét várandós volt. Úgy döntött, szeretne visszatérni Nagy-Britanniába, hogy ott szülje meg gyermekét, ám addigra már elvették állampolgárságát, ezért nem utazhatott.

A táborban maradva végül harmadik gyerekét is elvesztette.

Javid belügyminiszter azt mondta, hogy minden gyerek elvesztése tragédia, de nem akarom, hogy több gyereket elvigyenek háborús övezetekbe, mert szüleik azt hiszik, hogy majd automatikusan kiszabadítják őket.

Shamima Begum egyébként azt nyilatkozta a The Times-nak: nem bánta meg, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz.

A gyanú alapján a terroristafeleségnek az volt az egyik feladata, hogy felügyelje, az alávetettségben élők betartják-e a rendkívül szigorú iszlám jogrendet, a saríát.

Szemtanúk kiemelték, hogy Begum egy Kalasnyikovval követelte meg a saría alkalmazását,és ő volt a legkegyetlenebb saría-őr a szíriai Rakkában (az ISIS egykori fővárosa).

Helyiek szerint Begum szemtanúja volt több öngyilkos merényletnek is.

Eddig nagyjából 900 brit állampolgárságú, migráns hátterű személy csatlakozott az Iszlám Államhoz, ebből 400-an már jelezték, hogy vissza akarnak térni Nagy-Britanniába.