Továbbra is az összeomlás veszélye fenyegeti az óriási tűzvésztől az utolsó pillanatban megmentett párizsi Notre-Dame-székesegyházat, a szükséghelyzet indokolja az ólommérgezés veszélye miatt félbehagyott megerősítési munkálatok mielőbbi újrakezdését - figyelmeztetett szerdán a francia kulturális minisztérium.

Az április 17-én kitört óriás tűzben kis híján összedőlt épület megerősítési és biztosítási munkáit július 25-én függesztették fel az ólommérgezés veszélye miatt. A szerencsétlenség idején a székesegyház szerkezetében, mindenekelőtt a tetőzetében és a huszártornyában lévő több száz tonna ólom részecskéi szétterjedtek, és fennáll a veszélye annak, hogy megmérgezik az építkezésen dolgozókat, valamint a helyi lakosokat. 

A munkákat várhatóan jövő hétfőn kezdik újra.

Védőfalakat emelnek munkások a Notre-Dame székesegyház köré 2019. augusztus 13-ánForrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Az épület továbbra is a rendőr-főkapitányság április 17-én kiadott veszélyrendeletének a hatálya alatt van, nemrégiben viszont a hajó boltozatának újabb kövei zuhantak le a kánikula miatt. Az államnak a munkálatokban érintett minden szerve abszolút prioritásként kezeli az építkezésen dolgozók egészségét, minden más megfontolás elé helyezve - magyarázta közleményében a francia kultúrális minisztérium, amelyet több civil szervezet hanyagsággal vádolt meg, egyebek mellett az ólommérgezés veszélyének semmibevevése miatt.