A bíróság elítélt két farmert, mert megszegték az ausztrál állattenyésztőkre vonatkozó törvényt, amikor  külföldről csempésztek sertés örökítőanyagot Ausztráliába.

Börtönbüntetésre ítéltek két nyugat-ausztrál sertéstenyésztőt, mert samponos üvegben, illegálisan az országba csempésztek dán sertések spermiumát.

Henning Laue-t két év, míg Torben Soerensent három év börtönre ítélte a bíróság, mert megszegték a karantén, illetve a bio-biztonsági törvényt - írja a The Guardian.

Többször is Ausztráliába csempészték vaddisznók örökítőanyagát Dániából 2009 májusa és 2017. márciusa között - mondta a perthi bíróság szóvivője.

Az anyagot a GD Pork cég, a mesterséges megtermékenyítési programában használta, és több tenyészkocát is megtermékenyítettek vele.

Az ausztrál mezőgazdasági miniszter, Bridget McKenzie szerint a bio-biztonsági törvény megsértése nem tolerálható. Veszélyezteti a sertéshús előállítására, és a hús minőségére vonatkozó törvényeket.

A GD Pork illegálisan importált örökítőanyagot azzal a céllal, hogy tisztességtelen előnyt szerezzen versenytársaival szemben, az új genetikai állománya révén.

A Nemzeti Gazdálkodók szövetségének vezérigazgatója, Tony Mahar reméli, hogy a mostani ítéletnek visszatartó ereje lesz a jövőben.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Chen Meiming

Az ausztrál sertésipari szervezet szerint a sertések rendkívül érzékenyek a betegségekre, és a potenciális veszélyek közé tartozik az afrikai sertéspestis és a száj- és körömfájás. Évtizedek óta vannak afrikai sertéspestis-esetek az olasz Szardínia szigeten, és a betegség elterjedt az Európai Unió több országában is.

A GP Pork cég, ami egy dán társaság leányvállalata 500 000 dollár bírságot kapott. A cég jelenleg felszámolás alatt áll.