Lecsapott Japánra a Krosza tájfun

Japán, tájfun
A photo shows a school yard of the Kamadani Middle Scool flooded after the Nakagawa River overflew its bank in Anan, Tokushima Prefecture on Aug. 15, 2019, as a powerful typhoon Krosa (typhoon No. 10) is coming close to western Japan. The operation between JR Hakata and JR Osaka stops all day long. According to the Japan Meteorological Agency (JMA), the typhoon has landed Hiroshima Prefecture and warned the heavy rain is expected to fall. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Lecsapott Japán nyugati részére is csütörtökön a Krosza trópusi vihar, tizenhatan megsérültek, a meteorológiai előrejelzés szerint rekordmennyiségű eső várható.
Vágólapra másolva!

A tájfun a Hirosima prefektúrában található Kure város mellett ért partot, és az előrejelzések szerint a nyugati szárazföldi területen keresztül a Japán-tenger felé tör.

A meteorológiai előrejelzés szerint a csapadék mennyisége mind az ország nyugati, mind a keleti részén meghaladhatja a 120 centimétert.

Felfüggesztették a vonatközlekedést, repülőjáratokat töröltek

A hatóságok

15 prefektúrában figyelmeztették a lakosságot a lehetséges földcsuszamlásokra és árvizekre.

A térségbeli vasúttársaság korlátozta a sinkanzen szuperexpresszvonat közlekedését Oszaka és Tokió között. Okajama, Hirosima és Jamagucsi prefektúrákban felfüggesztették a helyi vonatok forgalmát. A légitársaságok 700 belföldi és külföldi járatot töröltek.

A nyugati részen eddig 16 ember megsérült a tájfunban.

Egyiküket, egy 60 éves nőt Mie prefekturában az erős szél döntötte a földre, a csípőjén sérült meg. Másutt a heves széllökés egy férfit borított le kerékpárjáról a földre, esés közben beütötte a fejét.

Kiöntött a Nakagawa-folyó Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Takuya Yoshino

Az ország harmadik legnagyobb szigetén, Kjúsún, Oita prefektúrában 18 embert, közte gyerekeket kellett kimenteni, miután vészes gyorsasággal megemelkedett egy folyó vízszintje.

Korábban a hatóságok Sikoku és Kjúsú szigetén 580 ezer embernek tanácsolták azt, hogy vonuljon biztonságos menedékhelyre.