Babis: A szocdemek beszéljenek világosan!

BABIS, Andrej
Prága, 2019. június 26. Andrej Babis cseh kormányfő felszólal a parlament ülésén, amelyen az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett a képviselőház elé a Babis vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen Prágában 2019. június 26-án. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
A szabadságáról visszatért cseh miniszterelnök már nem támogatja a szociáldemokrata miniszterjelöltet. Koalíciós partnerétől pedig választ várt és kapott a koalícióban maradásról, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Andrej Babis (ANO) cseh miniszterelnök nyári szabadságáról visszatérve, a Prima televízión keresztül azonnal kérdést intézett koalíciós partneréhez, a Cseh Szociáldemokrata Párthoz (CSSD). Világos választ vár arra, hogy a CSSD a kormánykoalícióban marad-e vagy sem?

Ezt megelőzően azt is bejelentette, hogy nem támogatja a CSSD miniszterjelöltjét. A május óta húzódó cseh kormányválság lényege ugyanis a kulturális minisztérium vezetőjének személye. A korábbi szociáldemokrata minisztert pártja visszahívta, de Milos Zeman államfő vonakodott leváltani. Az új jelöltet pedig a köztársasági elnök alkalmatlanság miatt nem is szeretné nevezni, és más jelöltet kér.

Andrej Babis cseh kormányfő Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Eddig Babis csak tudomásul vette Zeman álláspontját, a nyaralásról visszatérve viszont már ő is hasonlóan elutasító álláspontra helyezkedett. Ezenkívül kemény kritika alá vette a CSSD-nek a kormányban viselt dolgait, a személyi protekcionizmust és a szocdem miniszterek túlköltekezési vágyát. Babis hangsúlyozta, nem Hamácek CSSD-elnökkel van baja, hanem inkább a CSSD kiegyensúlyozatlanságával.

A viszontválasz nem váratott magára sokat, és Hamácek elnök Twitter-üzenetben írta meg, hogy pártja a koalíció tagja kíván maradni, azt viszont elvárja, hogy az Alkotmány és az egyes minisztériumok költségvetése tiszteletben lesz tartva.

Kedden a Lány-i kastélyban találkozik Milos Zeman államfő Andrej Babis kormányfővel, hogy a kialakult helyzetről tanácskozzanak. Elemzői vélemények szerint Babis valószínűleg akkor is meg tudná tartani egypárti kormánya külső támogatottságát, ha a CSSD távozna a koalícióból.