Egyperces néma főhajtással emlékeztek a barcelonai és cambrilsi terrortámadások áldozataira, a 16 ember életét követelő gázolásos merényletek második évfordulóján a katalán fővárosban, Barcelonában szombaton.

Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet nevében elkövetett támadás helyszínén, az emblematikus La Rambla sétányon kialakított emlékhelyen az áldozatok hozzátartozói egy-egy szál fehér szegfűt helyeztek el. 
A megrendült családtagok közül többen egymást vigasztalták, egy asszony a merényletben elveszített kisfiának fényképét tartotta kezében végig a rövid megemlékezés alatt. 

Többen viseltek egyforma sötétkék pólót, amelynek feliratával az igazság megismerését követelték. A tömegben feltűntek transzparensek is, a legnagyobb plakáton az állt, hogy az iszlám elítéli az ártatlan emberek meggyilkolását. 

A hozzátartozók kérésére az évfordulóra a lehető legegyszerűbb módon emlékeztek, beszédek nélkül. 

A politikusok is lerótták kegyeletüket, ott volt mások mellett Ada Colau barcelonai polgármester, Quim Torra katalán elnök és Fernando Grande-Marlaska, az ügyvezető spanyol kormány belügyminisztere. 

VI. Fülöp spanyol király (j3) és Letizia királyné (j2), Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (b3) és Ana Pastor, a spanyol parlamenti alsóház elnöke (b2) a katalóniai gázolásos merényletek első évfordulóján tartott megemlékezésen a barcelonai Las Ramblas sugárúton 2018. augusztus 17-én. Két éve ezen a napon terroristák járókelőket gázoltak el Barcelonában, utána pedig az ugyancsak katalóniai Cambrilsban, a két támadásban tizenhat ember életét vesztette, több mint 150 megsebesültForrás: MTI/EPApool/Andreu Dalmau

Megjelentek a különböző rendfenntartó erők képviselői, és több külföldi ország diplomatája.
Pedro Sánchez ügyvezető spanyol miniszterelnök Twitter-oldalán közzétett üzenetében szolidaritását fejezte ki az áldozatoknak és hozzátartozóiknak, és hangsúlyozta, hogy továbbra is állhatatosak és egységesek a terrorizmussal szemben, a demokrácia, a szabadság és az együttélés védelmében. 
A 2017. augusztus 17-én és 18-án végrehajtott merényletekben tizenhatan meghaltak, több mint 150-en megsérültek, köztük egy magyar állampolgár is. A spanyol központi büntetőbíróság három elfogott terrorista ellen emelt vádat tavaly októberben: Mohamed Húli Smelál és Drissz Ukabir a terrorszervezeti tagság mellett robbanóanyag gyártása, birtoklása miatt is bíróság elé állhat, amíg harmadik társuk, Szajíd Ben Iazza ellen a vád terrorszervezettel való együttműködés.

A vádemelésben a bíró kifejtette, hogy a 2015-ben létrejött csoport Abdelbak esz-Szatti ripolli imám vezetésével működött, aki fokozatosan radikalizálta a Marokkóból származó fiatal tagokat.
A csoport körülbelül három hónappal a merényletek előtt kezdett robbanószer készítésére alkalmas anyagokat vásárolni, amelyekből nagy mennyiséget halmozott fel.

A nyomozás alatt az is kiderült, hogy 

a terrorista sejt jóval nagyobb pusztításra készült annál, mint amit végül elkövetett. 

Robbanószerekkel megpakolt furgonnal akarták megtámadni a barcelonai Sagrada Familia bazilikát, és a párizsi Eiffel-tornyot. Továbbá támadást terveztek az FC Barcelona futballcsapat stadionja ellen, valamint a barcelonai Razzmataz diszkó is a célpontjaik között volt.

A spanyol hatóságok hajtóvadászatot indítottak a terrortámadások elkövetői ellen. 2017. augusztus 21-én az egyik marokkói származású terroristát menekülés közben lelőtték a spanyol rendőrökForrás: AFP/Lluis Gene

A hatóságok szerint a terroristák eredeti terveit keresztülhúzta, hogy véletlenül felrobbant az a ház a katalóniai Alcanar településen, ahol a robbanószereket előállították. A robbanásban három feltételezett terrorista halt meg, köztük a sejtet irányító imám, négy társukat pedig a cambrilsi gázolást követően lőtték le a rendőrök. A spanyol sajtó értesülései szerint várhatóan jövőre kezdődhet meg a per az elkövetett barcelonai és cambrilsi támadások ügyében.