Több ezer embert kellett kimenteni a Kanári-szigeteken pusztító erdőtűz miatt

erdőtűz, Kanári-szigetek
Valleseco, 2019. augusztus 18. Erdőtűz pusztít Valleseco közelében a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián 2019. augusztus 18-án. A rendkívül gyorsan terjedő erdőtüz a becslések szerint már 1500-1700 hektárnyi területet pusztított el a sziget középső, hegyvidéki részén. Négyezer embert kitelepítettek otthonából. MTI/EPA-EFE/Angel Medina G.
Vágólapra másolva!
Már egy napja erdőtűz tombol a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián. A szél és a szárazság miatt már legalább 1500-1700 hektárnyi terület veszett oda. Több mint 200 tűzoltó és katona vesz részt az oltásban és a környéken élők mentésében, valamint közel egytucatnyi helikoptert is bevetettek.
Vágólapra másolva!

Ángel Víctor Torres, a Kanári-szigetek elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján környezetvédelmi katasztrófának nevezte a szombat délután keletkezett és rendkívül gyorsan terjedő erdőtüzet. Mint mondta, a mostani tűzeset "sokkal súlyosabb", mint amellyel a múlt hétvégén kellett szembenézniük, ezért segítséget kért a spanyol központi kormánytól az oltási munkálatokhoz. A délután folyamán két további tűzoltó repülőgép érkezik Sevillából - tette hozzá. Eddig mintegy

négyezer embert kellett kitelepíteni

Gran Canarián az erdőtűz miatt.

A spanyol közszolgálati televízió helyszíni beszámolója szerint mintegy

250-en, köztük a katonaság speciális tűzoltó egységének tagjai igyekeznek megfékezni a lángokat

a földön, a levegőből pedig összesen 11 helikopterrel és repülőgéppel oltanak.

Erdőtűz pusztít Valleseco közelében a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián Forrás: MTI/EPA-EFE/Angel Medina G.

A munkát nehezítik a terepviszonyok, a 32 Celsius-fokos hőmérséklet,

a 24 fokos páratartalom, valamint az óránként 45 kilométeres sebességű szél.

A lángok a sziget egyik természeti ékességének számító Tamadaba fenyőerdőt is veszélyeztetik. A tűz miatt hat autóutat kellett lezárni.

Gran Canarián 2007-ben jegyezték fel a sziget történetének legsúlyosabb erdőtüzét, akkor több mint 3500 hektárnyi zöldterület pusztult el. A spanyol agrártárca adatai szerint a dél-európai oroszágban idén augusztus 4-ig összesen több mint 56 ezer hektárnyi terület égett ki összesen mintegy nyolcezer különböző tűzesetben, ami négyszer nagyobb területet jelent, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A szakemberek szerint ennek magyarázata, hogy az idei esztendő jóval szárazabb a tavalyinál.