Izrael és Ukrajna kapcsolatainak erősítését szorgalmazta Netanjahu Kijevben

NETANJAHU, Benjámin; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2019. augusztus 19. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2019. augusztus 19-én. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
A zsidó állam és Ukrajna kapcsolatainak szorosabbra fűzését szorgalmazta Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Kijevben.
Vágólapra másolva!

Megragadhatjuk a jövőt külön-külön is, de együtt jobban járnánk - jelentette ki Netanjahu Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tanácskozásán. Egyúttal gratulált Ukrajna új államfőjének megválasztásához, és meghívta őt Jeruzsálembe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2019. augusztus 19-én. Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

A megbeszélés előtt az izraeli kormányfői hivatal közleményében azt emelte ki, hogy

Zelenszkij a találkozón a kelet-ukrajnai konfliktusra utalva azt hangsúlyozta:

Ukrajna sokat tanulhatna Izraeltől, elsősorban a védelem és biztonság területén.

Az ukrán elnöki hivatal szerint az izraeli fél továbbra is biztosított afelől, hogy támogatja Ukrajna területi integritását.

Zelenszkij kiemelte, hogy Izrael Ukrajna kulcsfontosságú kereskedelmi partnere a Közel-Keleten,

a két ország közötti áruforgalom értéke meghaladja az egymilliárd dollárt évente.

Az ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy Izrael hamarosan ratifikálja a két állam közötti szabadkereskedelmi megállapodást, és akkor ez az összeg még jelentős mértékben tovább emelkedhet.

A két vezető ellátogatott a Babij Jar-i emlékműhöz is, arra a helyre, ahol a holokauszt idején 1941-ben több mint 33 ezer ukrán zsidót lőttek agyon.