Nem bírnak az illegális migránsok tömegével a bosnyák határon

Refugees move toward Hungarian border REFUGEE 2016 Serbia October Belgrade Horgos Border Hungarian border Hungarians voted
Megálltak
Vágólapra másolva!
Az idei esztendőben már több mint hétezer migránst akadályoztak meg a boszniai hatóságok abban, hogy illegálisan belépjen az országba - közölte Zoran Galic, a boszniai határőrség parancsnoka a Nezavisne Novine című napilappal.
Vágólapra másolva!

Az újság internetes oldalának beszámolója szerint a 7650 megakadályozott határátlépésre több ezer sikeres illegális határátlépés jut, mert a határőrségnek nincs elég embere arra, hogy hatékonyan védje meg az országot.

A legfrissebb jelentések szerint mintegy kilencezer illegális migráns lépett be Boszniába az év eleje óta.

Az illetékes szerint legalább további ezer emberre lenne szükség ahhoz, hogy a határőrség sikeresen meg tudja védeni a mintegy hatszáz kilométeres határát Szerbia és Montenegró felé, emellett pedig a hatóságoknak műszaki és anyagi segítségre is szükségük van.

Zoran Galic tájékoztatása szerint a legtöbb illegális bevándorló Pakisztánból, Irakból, Szíriából és Afganisztánból érkezett Szerbián vagy Montenegrón át. A migránsok Horvátország felé igyekeznek elhagyni az országot. A határőrség vezetője szerint az utóbbi időszakban nem jelentettek semmilyen incidenst a határzónában, noha a közelmúltban 18 sebesült migránst találtak a határon, akiket állításuk szerint a horvát határőrség erőszakkal kényszerített vissza Bosznia-Hercegovinába, ezt az állítást azonban nem sikerült megerősíteni.

A kép illusztráció. Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Kristina Maslarevic

A 2015-ös migránsválság idején a Közel-Keletről és Afrikából érkező bevándorlók elkerülték Bosznia-Hercegovinát,

az utóbbi években azonban jelentősen megnőtt a hegyi útvonalat választó migránsok száma.

Ennek egyik oka, hogy Magyarország műszaki határzárral védi határait, és egyre több ország szigorított a határvédelmén, így a migránsoknak újabb útvonalakat kell keresniük egyre barátságtalanabb természeti adottságok között.