Egymással tárgyalt Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron

2019.08.19. 19:09

A normandiai négyek - azaz Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - tanácskozásának felújítását szorgalmazta hétfőn a kelet-ukrajnai válság feloldására a francia és az orosz elnök a dél-franciaországi elnöki rezidencián, Bréganconban tartott megbeszélésükön.

Emmanuel Macron amellett érvelt, hogy a normandiai négyek következő egyeztetését a következő hetekben meg kellene tartani, mert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megválasztásával a helyzet szerinte teljesen megváltozott.

Emmanuel Macron francia államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog, miután megbeszélést folytattak a dél-franciaországi elnöki rezidencián, Fort Bréganconban 2019. augusztus 19-énForrás: MTI/EPA/AFP/Gerard Julien

Vlagyimir Putyin is azt hangsúlyozta, hogy Zelenszkij újra mozgásba lendítheti a befagyasztott béketervet, és az új ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetései "óvatos optimizmusra" adnak okot. Oroszország is nyitott a normandiai négyek tanácskozásainak felújítására, nem is lát más alternatívát, de csak akkor látja értelmét egy újabb találkozónak, ha azon konkrét eredményeket is el tudnak érni.

Franciaország és Németország 2014 óta igyekszik közvetíteni Ukrajna és Oroszország között a válság megoldása érdekében. Az utolsó tanácskozást 2016-ban tartották Berlinben. Zelenszkij márciusi megválasztása óta felsejlett némi remény arra, hogy újra életre lehet kelteni a holtpontra jutott béketervet.