Újrakezdték a párizsi Notre-Dame félbehagyott megerősítési munkálatait

Párizs, 2019. augusztus 19. Munkások védőfelszerelében tisztítják a Notre-Dame székesegyház előtti területet 2019. augusztus 19-én. A hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, mielőtt folytódnak a katedrális helyreállítási munkái, amelyeket az egészségre káros mértékű ólomszennyezettség miatt függesztettek fel. A Notre-Dame több száz kilogramm ólmot tartalmazó tetőszerkezete és tornya megolvadt az április 15-i tűzvészben, ez okozta a szennyezést. MTI/AP/Francois Mori
Vágólapra másolva!
Több mint három hétig tartó kényszerszünet után, szigorú védőintézkedések mellett újrakezdték az épületstabilizálási munkálatokat az április 15-i tűzvészben súlyosan megrongálódott párizsi Notre Dame székesegyházon.
Vágólapra másolva!

Az ólommérgezés veszélye miatt július 25-én félbehagyott munka folytatását égetően szükségessé tette, hogy - mint a kulturális minisztérium egy múlt heti jelentésében megállapította - továbbra is az összeomlás veszélye fenyegeti az óriási tűzvésztől az utolsó pillanatban megmentett székesegyházat, a kánikula miatt újabb kövek zuhantak alá boltozatból.

Michel Cadot párizsi prefektus hétfőn

engedélyezte a stabilizálási, takarítási és kárfelmérési munkálatok folytatását, azután, hogy személyesen tájékozódott az új rendszabályokról.

Munkások védőfelszerelében tisztítják a Notre-Dame székesegyház előtti területet 2019. augusztus 19-én. Forrás: MTI/AP/Francois Mori

Az esetleges ólommérgezés elkerülése céljából a templom területén dolgozó munkások és a szakemberek kötelesek egész testet fedő, egyszer használatos védőruhát viselni, a munka végeztével minden nap a helyszínen letusolni, és egy fertőtlenítőzónán áthaladni, nehogy szennyezőanyagokat vigyenek magukkal a lezárt területről távozva.

A kulturális minisztérium szerint

Ólommentesítési munkák folynak a lezárt területen kívül, a székesegyház közvetlen környezetében is, főleg az iskolák körül, ahol mosással és speciális kemikáliák szétpermetezésével igyekeznek ártalmatlanítani az egészségre veszélyes nehézfémet, amely a több száz tonna ólmot tartalmazó tetőzet megolvadása nyomán szennyezte be a környéket.

A középkori székesegyház szűken vett helyreállítása legkorábban 2020 első felében indulhat.