A római parlament felsőháza, a szenátus előtt felajánlotta lemondását Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Ezt azonban még el kell fogadnia Sergio Mattarella köztársasági elnöknek is. Amennyiben sikerülne kialakítani egy új többséget, akkor elkerülhetné az előrehozott választást, bár ennek csekély az esélye. A választás nagy esélyese a népszerű belügyminiszter, Matteo Salvini pártja, a Liga.

Giuseppe Conte azzal indokolta a távozását, hogy már nem tud együttműködni kisebbik koalíciós partnerével, a Matteo Salvini belügyminiszter és kormányfő-helyettes vezette jobboldali Ligával - írja a BBC.

A koalíciót valójában Matteo Salvini mondta fel, bizalmatlansági indítványt kilátásba helyezve a kormány ellen. 

Erre 12 napja került sor.  

Várhatóan előrehozott választásokra kerül majd sor az ősz folyamán, 

bár elvileg új kormány is alakulhat, ha többség alakulna ki mögötte. 

Conte lemondását viszont még el kell fogadnia Sergio Mattarella köztársasági elnöknek. 

Az 55 éves, jogász végzettségű Giuseppe Conte 2018. június 1-jén lett Olaszország 58-adik miniszterelnöke, a nagyobbik kormánypárt, a populistának titulált Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatásával.

Giuseppe ConteForrás: AFP/Tiziana Fabi

Ő ugyanakkor nem tagja a pártnak.

A kormányfői tisztségre Luigi Di Maio, az M5S vezetője, jelenlegi miniszterelnök-helyettes, gazdaságfejlesztési, népjóléti és munkaügyi miniszter kérte fel. 

Salvini előrehozott választásokat követel

Az olaszok szolgálatában állunk, és nem tartunk az új választásoktól - mondta a bevándorlásellenes Liga vezetője a római parlament felsőházában, a szenátusban tartott beszédében.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője felszólal a szenátus római üléstermében 2019. augusztus 20-án.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Matteo Salvini továbbá közölte, hogy Conte kormánya azért omlott össze, mert az Öt Csillag Mozgalom minduntalan akadályozta a Liga elképzeléseinek megvalósítását.

Matteo Salvini kemény bevándorlásellenes politikája rendkívül népszerű az olaszok körében. A koalíciós kormány alatt erőskezű belügyminiszterként megduplázta pártja, a Liga támogatottságát. Egy előrehozott választáson arra is van esélye, hogy egyedül abszolút többséget szerezzen. 

Így gyűrte maga alá Salvini és pártja az Öt Csillagot

A 2018. március 4-én rendezett parlamenti választásokat az Öt Csillag Mozgalom nyerte meg 32,68 százalékkal, második helyen a Matteo Renzi bukott kormányfő-féle baloldali, erősen bevándorláspárti Demokrata Párt (PD) végzett 18,76 százalékkal, míg

a bevándorlásellenes, jobboldali Liga harmadik lett 17,35 százalékkal.

A negyedik helyet a Silvio Berlusconi-féle konzervatív Hajrá Olaszország! (Forza Italia-FI) szerezte meg 14 százalékkal, a nemzeti, bevándorlásellenes Olasz Testvériség (Fratelli d'Italia-FdI) pedig ötödik lett 4,35 százalékkal.

Egy kis konzervatív párt, a Velünk Olaszország (Noi con l'Italia) 1,3 százalékot kapott. 

A négy jobboldali párt összesen 37 százalékos eredményt ért el, ez azonban nem volt elég a közös kormányzáshoz, ahhoz ugyanis 40 százalékra lett volna szükség.

Hosszas tárgyalások után ezért kötött végül a Liga az Öt Csillaggal koalíciót.

Miután június elsején megalakult a Conte-kormány - amiben mind Matteo Salvini, mind di Maio miniszterelnök-helyettesi tisztséget kapott - Salvini bevándorlásellenes politikája és az olasz nemzeti érdekeknek a Brüsszellel szembeni védelme miatt látványosan nőni kezdett pártjának, a Ligának a népszerűsége.

Luigi Di MaioForrás: AFP/NurPhoto/Andrea Ronchini

Salvini bevándorlásellenes intézkedéseinek köszönhetően

2019. január 1. és március 15. között 95 százalékkal csökkent az Olaszországba érkező migránsok száma,

illetve négyszer annyi illegális bevándorlót utasítottak ki, mint 2018 azonos időszakában.

A kormányfő-helyettes, belügyminiszter ezt úgy tudta elérni, hogy nem engedélyezte a jelentős részben Soros György magyar származású amerikai milliárdos által finanszírozott, migránscsempészettel foglalkozó álcivil szervezetek hajóinak a kikötését.

Az olaszok úgy jutalmazták Salvininek az illegális migráció feltartóztatását, hogy egyre nagyobb létszámban álltak ki mellette.

A 2019. május 26-án rendezett európai parlamenti választások eredményeképpen a Liga 34,3 százalékot kapott, amivel megnyerte a voksolást. Az Öt Csillag Mozgalom viszont csak 17,1 százalékot szerzett, ami csak a harmadik helyre volt elég.

Második a Demokrata Párt lett 22,7 százalékkal.

Alig több mint egy év alatt tehát Salvini pártjának a népszerűsége a kétszerezése nőtt, míg di Maio-é a felére csökkent.A Liga azóta is egyre népszerűbb, egyes közvélemény-kutatások már 38 százalékra mérik.

Salvininak és pártjának így már arra is van esélye, hogy egyedül kormányozzon egy előrehozott választás után, mivel közel van az ehhez szükséges 40 százalékhoz.

Amennyiben ez mégsem jön össze, koalíciós partnere lehet az Olasz Testvériség, amit már 7-8 százalék körül mérnek, de Berlusconi 6-7 százalékos pártjával is elképzelhető az együttműködés.