Grizzly medve ölt meg egy sátrában alvó francia turistát Kanadában

2019.08.21. 10:11

Sátrukban alvó turistákra támadt egy grizzly medve Kanada északnyugati régiójának egyik elhagyatott vidékén, egyiküket a nyakánál és vállánál megragadva az erdőbe vonszolta - mondta el az áldozat társa a Le Parisienne című francia napilapnak.

A kanadai rendőrség az AFP francia hírügynökségnek megerősítette, hogy a férfit holtan találták meg. 
A hatóság nem adott tájékoztatást az áldozat kilétéről, mivel az orvosszakértői vizsgálat még nem ért véget.

Egy grizzly medve. A kép illusztrációForrás: Biosphoto/Regis Cavignaux / Biosphoto/Regis Cavignaux

A bretagne-i szimfonikus zenekar szóvivője a Facebookon kedden bejelentette, hogy a zenekar tagja az áldozat. Julien Gauthier, a 44 éves francia-kanadai áldozat zeneszerző és a zenekar hangmérnöke volt, egy zenei projektjéhez gyűjtött hangokat a vadonban.

A baleset akkor történt, amikor a pár a Mackenzie-folyó partján sátorozott. A megtámadott férfi társa értesített egy evezőscsoportot, akik segélyhívást adtak le. A rendőrség helikopterrel mentette ki a csoportot a területről, majd a férfi keresésére indult. Maradványait péntek délután találták meg. A pár, Gauthier és biológus barátnője a Mackenzie-folyón eveztek Fort Providence-ből Inuvikba. A nagyjából 1500 kilométeres, egy hónapos túrára egy online adományozó portálon gyűjtöttek pénzt. 
Nagy izgalommal készült a túrára. Végül az életével fizetett érte  - mondta a nő a napilapnak.

A helyi hatóság becslései alapján 4-5 ezer grizzly - a barna medve Észak-Amerikában honos alfaja, más néven szürke medve - él Kanada északnyugati területein. 

Tavaly három ember halt meg medvetámadásban Kanadában:  egy eszkimó vadászt augusztusban jegesmedve ölt meg a Hudson-öbölben, novemberben a Yukon területen grizzly támadt egy nőre és tíz hónapos babájára.