Ismét meghibásodott egy német kormánygép, amellyel Heiko Maas külügyminiszter utazott volna, ez alig tíz nap alatt másodszor fordult elő a tárcavezetővel - jelentették szerdán német hírportálok.

A német diplomácia vezetője a moszkvai hivatalos útra kijelölt Airbus A340 típusú repülő helyett egy jóval kevésbé kényelmes, katonák szállítására használt A310-es géppel utazott el Berlinből.

A sajtójelentésekben VIP-felszereltségű repülőként jellemzett A340-esen egy hidraulikai berendezés romlott el, a meghibásodást egy rutinellenőrzésen fedezték fel. A miniszter időben el tudott indulni, mert a csapatszállító gépre éppen nem volt szükség a fővárosban.

Heiko Maas német külügyminiszterForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

 A német diplomácia tavaly tavasszal hivatalba lépett vezetője munkájából adódóan sokat utazik,az első 12 hónap alatt csaknem 300 ezer kilométert tett meg repülővel,nagyobb fennakadás nélkül. Azonban március óta őt is elérte a kormányzat repülőgépflottájának meghibásodási sorozata. Legutóbb augusztus 12-én kellett módosítani programját, mert nem volt felszállásra alkalmas állapotban az észak-amerikai útjára kijelölt gép.

A védelmi minisztérium politikai tisztségviselőket hivatalos úton repülővel szállító szolgálatánál

az utóbbi három évben legkevesebb 16 meghibásodás történt. A legismertebb egy tavaly novemberi eset, akkor Angela Merkel kancellár nem érkezett meg időben a világ legfejlettebb országait összefogó G20 csoport argentínai csúcstalálkozójára, mert műszaki hiba miatt vissza kellett fordulnia gépének, a második világháború utáni első kancellárról, Konrad Adenauerről elnevezett Airbus A340-300-as repülőnek.

A 14 repülőgépet és 3 helikoptert üzemeltető szolgálat szerint nem teljesítenek rosszabbul, mint a polgári légitársaságok, csak éppen nagyobb sajtófigyelem irányul a meghibásodásokra, mert utasaik vezető politikusok. Kimutatásuk szerint a kormánygépek évente nagyjából 2500 utat tesznek meg, és ezek mintegy 2 százalékánál történik valamilyen fennakadás.A sorozatos meghibásodások miatt a kormány elhatározta, hogy frissíti a flottát. A szövetségi parlament (Bundestag) költségvetési bizottsága áprilisban hozzájárult a kormány tervéhez, amely szerint 1,2 milliárd eurós (390 milliárd forint) beruházással beszereznek három új Airbus A350-900 típusú gépet. Az összegben a gépek ára mellett a karbantartás és a személyzet kiképzése is benne van. Az első új gépet 2020-ban, a másik kettőt 2022-ben állítják forgalomba.