Fölényes jobboldali győzelem elől menekül az olasz baloldal

politics government Horizontal
Deputy Prime Minister and Interior Minister Matteo Salvini delivers as speech at the Italian Senate, in Rome, on August 20, 2019, as the country faces a political crisis. - Italy's Prime Minister Giuseppe Conte says to offer resignation during his speech at the Senate after calling Italy's far-right Interior Minister Matteo Salvini "irresponsible" to spark a political crisis by pulling the plug on the governing coalition. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)
Vágólapra másolva!
Míg a bevándorlásellenes erők minél előbbi választásokat szeretnének Olaszországban, addig a bevándorláspárti baloldali pártok mindenáron elkerülnék ezt. Egyelőre pontosan nem lehet megjósolni, hogyan alakul az ország sorsa azt követően, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök kedden lemondott. Az államfő vagy megpróbálhat összehozni egy másik koalíciót, vagy pedig az előrehozott voksolás irányába terelheti a folyamatokat.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem lehet látni, hogy mi lesz a vége a legújabb olaszországi belpolitikai válságnak. Ami biztos, hogy a Matteo Salvini vezette Liga továbbra is ragaszkodik a bevándorlás megállításához és ennek érdekében az új választás kiírásához, eközben azonban

a megroppant bevándorláspárti erők minden erővel szeretnék elkerülni az előrehozott választásokat.

Minden okuk megvan erre, mivel a Liga támogatottsága jelenleg 36-38 százalék, így minden esélye megvan arra, hogy megnyerjen egy előrehozott választást.

Giuseppe Conte kormánya megbukott, de új egyelőre nincsen Forrás: AFP/Andreas Solaro

Salvini akár egyedül is többséget szerezhetne

Olaszországban a pártok támogatottsága mellett nemrégen egy mandátumbecslést is közzétettek. Fontos tudni, hogy az olasz választási rendszer több elemében nagyon hasonlít a magyarra, így a választók egyéni körzeti jelöltekre és pártlistákra is voksolhatnak. A mandátumbecslés több feltételezésből indult ki. Az egyik szerint,

ha a Liga senkivel sem kötne szövetséget, akkor a 630 mandátumból 283-at szerezne, ezzel már nagyon közel lenne az abszolút többséghez. Ha létrejönne egy széles jobboldali pártszövetség, akkor pedig nagyon közel lennének a bevándorlásellenes erők a kétharmados többséghez.

Mindezen előzmények ismeretében már érthető, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S), és a baloldali Demokrata Párt (PD) miért akarja mindenképpen elkerülni az előrehozott választás kiírását. Ennek tudható be, hogy a két párt közti kormányalakítási lehetőségeket mérlegelte az olasz sajtó Giuseppe Conte miniszterelnök lemondása után, arra várva, hogy Sergio Mattarella államfő elindítsa a konzultációt a parlamenti pártokkal.

Matteo Salvini támogatottsága továbbra is nagyon magas, akár egyedül is meg tudná nyerni az előrehozott választást Forrás: AFP/Andreas Solaro

Érdekes házasság szövődik

A római Quirinale elnöki palotában délután tartották az első kormányalakítási egyeztetést. Mattarella elsőként Maria Elisabetta Alberti Casellatit, a szenátus, majd Roberto Ficót, a képviselőház elnökét fogadja. Őket a pártdelegációk követik, a parlamentben számszerűleg legkisebb, úgynevezett vegyes frakció lesz az első, az utolsó pedig csütörtök este a jelenleg legtöbb mandátummal bíró Öt Csillag Mozgalom.

A Corriere della Sera című napilap szerint

az államfőnek két választása van: vagy erős és a törvényhozásban 2023 elejéig kitartó politikai kormánnyal helyettesíti az eddigi M5S-Liga párost, vagy előrehozott választásokat ír ki.

Az M5S és a PD azonban már a tavalyi parlamenti választások után sem tudott megegyezni, és a két párt most is kölcsönösen szigorú feltételekhez köti a „házasságot”.

Salvini: A vesztesek kerülnének hatalomra

Az Il Messaggero című lap arra számít, hogy az M5S-PD megpróbálkozik a kormányalakítással. A jobbközép Il Giornale hozzátette, hogy az államfő legfeljebb szeptemberig vár a pártok próbálkozásaira, utána átmeneti kabinetet kérhet fel kormányzásra az előrehozott választások kitűzéséig. Az átmeneti, szakértői kormány élén - sajtóvélemények szerint - az államfő legszívesebben Mario Draghit, az Európai Központi Bank volt elnökét látná, aki Mattarellát 2022-től az olasz elnöki székben is követhetné.

Forrás: AFP/Andreas Solaro

Matteo Salvini közösségi oldalán azt írta, az M5S és a PD talán már hetek óta megállapodott egymással, de „a választásoktól nem tudnak örökre elmenekülni". Salvini megjegyezte, hogy

az esetleges M5S-PD kormánnyal a májusi európai parlamenti (EP-) választások „vesztesei” kerülnek hatalomra.

Ilyen veszélyek várnának a nagy összefogásra

A Bloomberg arról írt, hogy az M5S és a Demokrata Párt összefogása ellen három érv szól. Az első, hogy mégis csak messze a Liga élvezi a legtöbb szavazó támogatását Olaszországban, ezért nem lenne ildomos olyan kormányt alakítani, amelyben nem vesz részt, még ha a parlamenti matematika lehetővé teszi is ezt.

Salvini borítékolhatóan és teljesen jogosan azzal reagálna, hogy erősen támadná a nép akaratát figyelmen kívül hagyó politikai elitet.

A második, hogy az Öt Csillag és a Demokrata Párt összefogása hiteltelen lenne, mivel az elmúlt időszakot egymás támadásával töltötték. Az előbbi szerint az utóbbi a korrupt elit része, ami tönkre tette Olaszországot, az utóbbi szerint az előbbi populista és képtelen a szakszerű kormányzásra. Emellett a két párt mást akar: az előbbi fellépne a bevándorlással szemben (ha nem is olyan keményen, mint Salvini), míg az utóbbi nem, továbbá elutasít olyan infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyeket az utóbbi nem.

Végül a Bloomberg cikkírója szerint olyan balos gazdaságpolitikát folytatnának, amely végső soron a csillagászati magasságban lévő államadósság növelésével járna. Ugyanakkor a hosszú távú megfontolások, a bölcs stratégia azt súghatja az Öt Csillag és a Demokrata Párt vezetőinek fülébe, hogy jobb az óvatosság. Elsősorban azzal kell számolniuk, hogy

jelenleg nem látszik semmilyen biztos módszer a stagnáló olasz gazdaság feltámasztására, így könnyen lehet, hogy elmenekülnek a felelősség elől.

Így érkezett meg Conte az elnöki palotába. Egyelőre kevesen tudják, mi következik most Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Egyre többen akarnak választást

Az elmúlt napokban gyorsan változott az olasz emberek véleménye, tovább erősödött Salvini és a Liga pozíciója. Míg a múlt héten a megkérdezettek 36 százaléka még egy M5S-PD-koalíciót szeretett volna, addigra mostanra ennek az opciónak a támogatottsága már alig 30 százalékra esett vissza. Az azonnali új választásokat 21-22 százalék támogatja. Egy hét alatt 12-ről 18 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik 2020-ben szeretnének egy új választást, és addig egy szakértői kormány vezetését tartják elképzelhetőnek. A megkérdezettek csupán 13 százaléka szeretné, ha az M5S és a Liga folytatná a kormányzást. Jól látszik tehát, hogy

az olaszok egyre nagyobb hányada előbb vagy utóbb új voksolást szeretne,

véget vetve a mostani politikai patthelyzetnek.