Pompeo "új zavarokra" figyelmeztet, ha az ENSZ Irán elleni fegyverembargóját feloldják

Vágólapra másolva!
"Újfajta zavarok" alakulhatnak ki, ha az ENSZ Irán elleni fegyverembargóját feloldják 2020-ban - figyelmeztette Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a nemzetközi közösséget kedden, az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) elmondott beszédében.
Vágólapra másolva!

Az amerikai diplomácia irányítója a közel-keleti béke megteremtésének lehetőségeiről és a térség biztonságpolitikai kihívásairól rendezett tanácskozáson szólalt fel. Nagyobb együttműködésre szólította fel a nemzetközi közösséget, mondván, hogy ez "a régi problémákra adandó friss megoldási javaslatokat" eredményezhet.

Megoldásra váró problémaként az amerikai külügyminiszter a líbiai és a szíriai konfliktust, illetve a Katar és az Öböl-térség több állama közötti feszültséget nevezte meg.

Külön kitért Iránra is, amellyel a Trump-kormányzatnak különösen feszült lett a viszonya azóta, hogy Washington 2018 tavaszán egyoldalúan kilépett a 2015-ben Teheránnal aláírt többhatalmi atomalkuból.

Egy számlálót indítottak

– Amióta az Egyesült Államok bejelentette szándékát az iráni olajexport egészének nullára csökkentésére, az ajatollah másról sem beszél, mint zsarolási diplomáciáról – fogalmazott Pompeo.

Emlékeztetett arra, hogy Teherán - Washington álláspontja szerint - megsértette a 2015-ös atomalkuban foglaltakat, ballisztikus rakétákat bocsátott fel, továbbá tartályhajókat fogott el a Hormuzi-szorosban.

Az atomalku értelmében az ENSZ Irán ellen hozott fegyverembargója és az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka, Kászim Szulejmáni elleni utazási tilalom jövőre jár le.

Pompeo erre utalva közölte: az amerikai külügyminisztérium honlapján elhelyezett egy visszaszámláló órát, amely az említett korlátozások feloldásából hátralévő napokat mutatja.

és közben kidolgozhatja azt is, hogy mit kell tenni ennek megelőzése érdekében –hangoztatta Mike Pompeo.

Irán ENSZ-nagykövete nem hagyta válasz nélkül az amerikai külügyminiszter beszédét. Madzsid Takht Ravandzsi kijelentette: katonai jelenlétével éppen az Egyesült Államok kelt bizonytalanságot és instabilitást a régióban.

– Az amerikai fegyverzetek féktelen áramlása a térségbe lőporos hordóvá változtatta azt – fogalmazott.

Vita egy tartályhajó miatt

A BT-tanácskozás után Pompeo újságíróknak is nyilatkozott. Elsősorban a Gibraltárban öt hétig húzódó vita után - Washington kérése ellenére - szabadon engedett és már Görögország felé haladó iráni tartályhajóról faggatták.

– Egyértelműen megmondtuk, bárkit érintsen is, hogy

– mondta az amerikai külügyek irányítója.

Mike Pompeo leszögezte: amennyiben a tartályhajó Szíriába igyekszik, az Egyesült Államok a szankciókkal összhangban mindent megtesz majd annak megakadályozására, hogy eljusson oda. Azt állította, hogy a tankerben található nyersolaj eladásából származó összeget az iráni Forradalmi Gárda elitegységei használnák fel.

A tartályhajó mintegy kétmillió hordónyi nyersolajat szállít.