Brexit: Boris Johnson újabb megállapodást szeretne

MACRON, Emmanuel; JOHNSON, Boris
Párizs, 2019. augusztus 22. Emmanuel Macron francia elnök (j) és Boris Johnson brit miniszterelnök sajtóértekezletet tart a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2019. augusztus 22-én. MTI/AP/Daniel Cole
Vágólapra másolva!
A brit európai uniós tagság megszűnéséről (Brexit) szóló tárgyalásokon Párizsban tartózkodó Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette: újabb megállapodást szeretne kötni a kilépés feltételrendszeréről, és ez szerinte el is érhető a jelenlegi október 31-i határideig.
Vágólapra másolva!

A munkaebéd előtt az Élysée-palota udvarában tartott sajtótájékoztatón Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor határozottan kijelentette: nincs már elegendő idő arra, hogy a kilépés feltételrendszeréről teljesen új megállapodásról tárgyaljanak. Miniszterelnökként tett első külföldi útja keretében Johnson előző nap Berlinben Angela Merkel német kancellárral tárgyalt. Mind Merkelt, mind Macront arra figyelmeztette, hogy kénytelenek lesznek szembenézni egy rendezetlen, megállapodás nélküli Brexit veszélyével október 31-én, hacsak az Európai Unió (EU) nem áll elő egy új egyezménnyel.

Emmanuel Macron francia elnök (j) és Boris Johnson brit miniszterelnök sajtóértekezletet tart a párizsi államfői rezidencián, az Élysée-palotában Forrás: MTI/AP/Daniel Cole

A francia államfő válaszában kijelentette, hogy Nagy-Britannia sorsa egyedül a kormányfő kezében van. Bár az unió szeretné elkerülni a megállapodás nélküli Brexitet, az EU készen áll erre az eshetőségre is.

"Nagyon világos szeretnék lenni: az előttünk álló hónapban nem fogunk elérni egy olyan új megállapodást a kilépésről, amely jelentősen eltérne az eredetitől” -

mondta Macron.

A francia elnök ugyanakkor hozzátette azt is: "Senki sem fog október 31-ig várni anélkül, hogy ne próbálna meg egy jó megoldást találni". Johnson elmondta : "rendkívül ösztönzőleg hatott rá" az, amit Merkeltől hallott a szerdai berlini tárgyalásokon.

Angela Merkel elmondta, hogy az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldást, a backstopot eleve átmeneti eszköznek szánták, arra az időre, amíg kidolgozzák az EU és a közösségen kívüli Egyesült Királyság kapcsolatrendszerét. Úgy tervezték, hogy ez két évet vehet igénybe, "'de talán 30 nap alatt is meg lehet találni (a végleges megoldást), miért ne?" - fogalmazott a kancellár.

"Véleményem szerint igaza van. Úgy gondolom, hogy a technikai megoldások már nagyjából rendelkezésre állnak, és azokat alaposan megvitatták" - mondta Johnson. Macron szerint a backstop a stabilitás biztosítéka Írországban és Észak-Írországban. Johnson azonban leszögezte:

az Egyesült Királyság semmilyen körülmények között nem állítja vissza a határellenőrzést az említett szakaszon.

A brit kormányfő szerint ennek célja az egységes belső piac védelme, de szerinte ehelyett léteznek más megoldások is.