Kilenc évre ítélték a késsel gyilkoló szír migránst Németországban

2019.08.22. 17:07

Több mint kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön a németországi Chemnitzben egy szíriai férfit egy erőszakos tüntetésekhez vezető halálos késelés miatt.

A chemnitzi tartományi bíróság bizonyítottnak találta, hogy

az országba menedékkérőként érkezett 24 éves férfi és nemzetközi körözés alatt álló iraki tettestársa tavaly augusztus 26-án hajnalban leszúrt egy 35 éves kubai származású német állampolgárt,

és súlyosan megsebesített egy másik férfit.

A vádlottat emberölésért és súlyos testi sértésért kilenc év hat hónap szabadságvesztésre ítélték.

Az ügyészség tíz év börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A védelem a vádlott felmentését kérte. Az ítélet nem jogerős. Kihirdetése után a szíriai férfi ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek.

Szélsőjobboldali tüntetők "Bűnöző külföldiek, kifelé!" feliratú transzparenssel tiltakoznak a kelet-németországi Chemnitzben történt gyilkosság miatt 2018. augusztus 27-énForrás: MTI/EPA/Filip Singer

A bűncselekmény esetenként erőszakba torkolló demonstrációk nemzetközi figyelmet kiváltó sorozatához vezetett a Szászország tartománybeli városban, és feszültséget okozott a szövetségi kormányt alkotó pártok - a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) - között.

Az eset napján, 2018. augusztus 26-án nem bejelentett tüntetést tartottak Chemnitz központjában.

A legnagyobb német lap, a Bild a hírportálján a megmozdulásról akkor azt írta, hogy a demonstrálók csoportja dühöngő tömeggé változott.

Erőszakos cselekmények másnap, augusztus 27-én is történtek.

Michael Kretschmer, Szászország CDU-s miniszterelnöke később azt mondta, hogy nem volt csőcselék és hajtóvadászat vagy pogrom (kisebbség ellen irányuló, irányítatlan tömeges erőszakcselekmény) Chemnitzben.