Félelem a migránsoktól, újabb európai szakaszon épül kerítés

Horvátország, migránsok
A migrant carrying his child walks with around 2000 migrants who arrived by train and walk near the border town of Kljuc Brdovecki, on October 24, 2015, to cross the Croatia-Slovenia border. Crowds of refugees and other migrants camp by roads in western Balkan countries in worsening autumn weather after Hungary sealed its borders with Serbia and Croatia, causing a chain reaction in other overwhelmed states. Bulgaria, Romania and Serbia on October 24 threatened to close their borders if EU countries stopped accepting migrants, as European leaders prepared for a mini summit on the continent's worst refugee crisis since World War II. AFP PHOTO / STRINGER / AFP PHOTO / -
Vágólapra másolva!
Szlovénia újabb szakaszon kezdett el kerítést építeni a Horvátországgal közös határán az illegális migráció megállítására.
Vágólapra másolva!

Az idei év első hét hónapjában Szlovéniában 7415 illegális bevándorlót regisztráltak,

56 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A szlovén kormány a múlt hónapban a szerb Legi-SGS nevű céggel szerződést írt alá egy 40 kilométer hosszú kerítés építéséről a szlovén-horvát határon.

Ezzel a szakasszal a határkerítés teljes hossza 219 kilométer lesz, és a szlovén-horvát határ csaknem harmadát fogja lefedni.

Szlovénia teljes szárazföldi és tengeri határa 1370 kilométer hosszú.

- közölte Irena Likar szlovén belügyi szóvivő.

A Reuters hírügynökség egyik, a dél-szlovéniai Preloka település közelében tartózkodó fotóriportere folyamatban lévő építési munkálatokat látott a helyszínen.

Migránsok a szlovén-horvát határnál Forrás: AFP/Stringer

Szlovénia először a 2015-ös menekültválság idején kezdett el határkerítést építeni,

amikor is hat hónap alatt körülbelül félmillió illegális bevándorló haladt át az országon.

Az újabb szakaszon a kerítés 2,5 méter magas, és a Szlovénia és Horvátország közötti Kolpa folyó mentén állítják fel. A szlovén kormány bevándorlási politikája csekély ellenállásba ütközött, csupán egyes civil csoportok ellenzik a drótkerítést.
A legtöbb illegális bevándorló Pakisztánból, Algériából, Afganisztánból, Marokkóból és Bangladesből érkezik. Csak egy töredékük kér menedéket Szlovéniában, a legtöbbjük a szomszédos Olaszországba vagy Ausztriába folytatja útját.

A múlt hónapban az olasz és a szlovén rendőrség közös járőrözést kezdett a határ mentén az illegális bevándorlás feltartóztatása érdekében.