Lengyel hegyimentők: valószínűleg mindkét barlangász meghalt

2019.08.23. 11:16

A hét végén a lengyelországi Nagy Havas-barlang mélyén rekedt két barlangász testének kiemelésére készülnek a mentők - közölte a tátrai hegyimentők parancsnoka, Jan Krzysztof.

Reggeli sajtóértekezletén Krzysztof megerősítette: előző este holtan találták a szombaton a barlangrendszerben eltűnt két barlangász egyikét. Még nem sikerült teljesen megközelíteni az egyik szűk barlangfolyosóban meglátott testet, egyértelmű, viszont, hogy a barlangász nem él - közölte.

A másik keresett barlangászról a tátrai hegyimentők (TOPR) parancsnoka elmondta: nagyon valószínűnek tartják, hogy ő sincs már életben, feltehetőleg kollégája holttestének közelében fogják majd megtalálni. 

A mentők most robbantással ki fogják szélesíteni a nyílást, amelyen keresztül a barlangászt meglátták. A mentőakciót viszont már "nem tekintik sürgősnek", előtérbe helyezik a mentők biztonságát - mondta el Krzysztof.

Augusztus 19-i felvétel a lengyel Tátrai Önkéntes Mentőegység (TOPR) tagjairól, amint a mélyben rekedt két barlangász keresésére indulnakForrás: MTI/PAP/Grzegorz Momot

Úgy vélte, hogy a két barlangász halálát kihűlés okozhatta, mert a 400 méteres mélységben mindössze 4 Celsius-fokos a hőmérséklet, de az is elképzelhető, hogy a nyílást, amelybe menekültek, átmenetileg elárasztotta a víz, és megfulladtak.

A barlangban folytatott mentéssel párhuzamosan a TOPR csütörtöktől nagyszabású mentőakciót hajt végre a váratlanul érkezett vihar miatt a Tátrában. A villámcsapásoktól a Tátra lengyel részén négyen meghaltak, sokan megsérültek, kilenc személyt továbbra is keresnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK