Meghalt egy szívbeteg 15 éves amerikai fiú, miután fájdalomcsillapítóval haza küldték

2019.08.23. 14:06

A 15 éves Euen Ellis a Marfan-szindróma nevű betegségben szenvedett. Egy nap mellkasi fájdalomra panaszkodott, de fájdalomcsillapítóval hazaküldték a kórházból. A fiú még aznap meghalt. A tragikus eset után kiderült, hogy a fiú családjában hárman is a szindrómhoz köthető betegségben haltak meg, a tinédzseren pedig súlyos betegsége ellenére négy éve nem végeztek szívvizsgálatot - írja a brit Mirror. 

Az eset 2017-ben történt, ami után vizsgálat indult. Ennek során kiderült: a fiú súlyos mellkasi fájdalmak miatt ment haza az iskolából az év novemberében. Pár nappal később kórházba ment, amikor a fájdalom már elviselhetetlenné vált.

Az orvosok nem vizsgálták meg a szívét, annak ellenére, hogy tudták, hogy a családban hárman is a szindrómához köthető szívkomplikációkban haltak meg, hanem fájdalomcsillapítóval hazaküldték a kamaszt.

Euan pár órával később meghalt, megrepedt az aortája.

A tragédia után klinikai bizottsági jelentés készült, kiderült az is, hogy a fiún a halálát megelőző négy évben nem végeztek szívvizsgálatot.

Az orvosok utóbb azt mondták, hogy akkor nem volt szükséges a fiú vizsgálata, ezért kapott csak fájdalomcsillapítót. A jelentésben szerepel az is, hogy a rendszert abba az irányba kell fejleszteni, ami lehetővé teszi az egészségügyi nyilvántartások átadását az ápolás különféle szakaszai között.

 A vizsgálat után a tinédzser édesanyja a Marfan-szindrómával diagnosztizált emberek fokozott ellátására szólított fel. Azt mondta:  a tünetek nem mindenkinél ugyanazok, ennek eredményeként három családtagot veszített el és, mint mondta,nem tudom elhinni, hogy a fiamat néhány fájdalomcsillapítóval küldték haza.