Több ezer résztvevőt várnak a szervezők a hétfői úzvölgyi megemlékezésre

A Magyar Királyi 10. Honvéd Gyalogezred miskolci katonáinak a sírjai fölé dormánfalvi önkormányzat által emelt betonkereszt a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A román nyelvű felirat jelentése: Ismeretlen román hős. A román hősi emlékművet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt.
Vágólapra másolva!
Nagyszabású megemlékezés lesz Úzvölgyében augusztus 26-án. A románok június eleji temetőgyalázását követően, most több ezer fő részvételére számítanak a magyarok számára igen jelentős történelmi helyszínen, Úzvölgyében. A dátum nem véletlen, hiszen 1944-ben ezen a napon törtek be Úzvölgyébe a szovjet csapatok. A védelmi rendszer első vonalában a 17-18 éves fiúkból álló, 11. székely határőr zászlóalj kapta az első csapást. A nyár eleji román atrocitást követően a két többségében magyarok lakta, Hargita és Kovászna Megye Tanácsának elnöke: Borboly Csaba és Tamás Sándor is a részvételre buzdít, ahogy valamennyi erdélyi magyar párt is. A rendezvényen Böjte Csaba ferences szerzetes is felszólal.
Vágólapra másolva!

Minél nagyobb számban vegyenek részt az augusztus 26-án sorra kerülő 25. Úzvölgyi megemlékezésen, erre kéri a háromszékieket Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Írja a Székelyhon.

„Látható és láthatatlan színtéren is zajlik a 21. századi csata az Úzvölgyében. Látható, hiszen fizikailag akarnak teret foglalni azokkal a szentségtelen betonépítményekkel. De a temetőgyalázással a láthatatlan színtéren is folyik a birkózás a mély állam részéről. (...) Nem távoli, ismeretlen hősök emlékét gyalázták meg, hanem magyar katonák eleven emlékét – fogalmaz felhívásában Tamás Sándor. Hozzátette:

- írja végezetül Tamás Sándor.

De hasonlóan a nagyszámú részvételre buzdítja a magyarokat Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke is, aki korábban a Maszol-nak nyilatkozott és elmondta, hogy több ezer emberre számítanak:

"Az elmúlt fél évben – amint ezt mindnyájan tapasztaltuk – hatalmas érdeklődés övezi az úzvölgyi haditemető kérdését, nem véletlenül. A törvénytelenségek mindenkinek szemet szúrtak, a temető körüli konfliktusok mindenkiben felkorbácsolták az érzelmeket.

De legutóbbi Facebook-on közzétett felhívásában beszámolt arról is, hogy az Úzvölgyén áthaladó megyei utat Bákó irányából lezárják, de

Böjte Csaba is felszólal az eseményen

A programról is beszámolt a Székelyhon: 15 órakor a Csíkszenttamási Ifjúsági Fúvószenekar előadásával kezdődik, majd bevonulnak a katonai hagyományőrzők, 15:35-től fellép a Csíkborzsovai Férfikórus, 15:50-től köszöntik a megemlékezőket.

Ezt követően 16 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, főcelebráns Tamás József püspök, meghívott szónok Böjte Csaba ferences szerzetes lesznek.

Budapest, 2017. február 6. Az Emberi Méltóság Tanácsának Emberi méltóságért díjával kitüntetett Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója az elismerés átadásán a II. kerületi Ökoházban 2017. február 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szentmisét követően megemlékező beszédekre kerül sor a testvéregyházak részéről. A megemlékezés koszorúzással ér véget.

A Maszol arról is ír, hogy az RMDSZ-es politikusok mellett, az Erdélyi Magyar Néppárt, valamint az Magyar Polgári Párt is a részvételre buzdít.

A románok júniusban a magyar katonák kegyeleti jogát is lábbal tiporták Úzvölgyében

Ahogy arról részletesen beszámoltunk, románok ortodox szertartás közepette avattak június elején egy engedély nélkül kialakított parcellát az úzvölgyi temetőben, annak ellenére, hogy semmilyen hiteles bizonyíték nincsen arra, hogy oda valaha is román katonákat temettek volna.

Úzvölgye, 2019. május 17. A Magyar Királyi 10. Honvéd Gyalogezred miskolci katonáinak a sírjai fölé dormánfalvi önkormányzat által emelt betonkereszt a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A román nyelvű felirat jelentése: Ismeretlen román hős. A román hősi emlékművet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt. MTI/Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor

Ott kizárólag az első és második világháborúban elesett magyarok, osztrákok és németek fekszenek végső nyughelyükön, amit a közeli, székelyek lakta Csíkszentmárton tart fenn.

Az emlékhelyet az első világháború után létesítették az Úz folyó völgyében az 1916-ban meghalt honvédoknak.

Az egész magyarellenes provokáció a szintén közeli, de román többségű, és a mintegy 20 kilométerre fekvő Bákó megyei Dormánfalva román polgármesterének kezdeményezése volt.

Ő döntött úgy, hogy kőkereszteket állít az állítólagosan ott fekvő román katonák emlékére, pedig még az illetékes hatóságok is elismerték, hogy erre nincsen jogalapjuk, és a döntés nemzetközi jogot is sért.

A románok tehát a tudományos tényeknek, saját hatóságaik tiltásának és a törvényeknek ellentmondva mégis ezrével gyülekeztek június 6-án délután az úzvölgyi temetőnél.

Úzvölgye, 2019. június 6. Sírt rongál egy román férfi az úzvölgyi katonatemetőben, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor

A románok az élőláncot alkotó székelyföldiekkel szemben próbáltak meg bejutni a temetőbe, a helyi csendőrség pedig látványosan nem tett - ekkor sem - semmit a rend és törvényeik betartása érdekében - sőt, most már alapos a gyanú, hogy szervezte is a provokációt.


Jean-Adrian Andrei, a magyar többségű Hargita megye román prefektusa korábban fel is szólította Csíkszentmárton polgármesterét, hogy nyissa ki a temetőt.

A beszámolók szerint a részeg, jórészt fociultrákból álló tömeg magyarokat becsmérlő jelszavakat skandált, miközben az élőláncban álló székelyek békésen imádkoztak.

Románok egy csoportjának végül a temető hátsó részén sikerült bejutnia a területre, zászlórudakkal kezdték el ütni a békés magyarokat, belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott a temetőbe.

Úzvölgye, 2019. június 6. Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor

A magyaroknak végül testi épségük védelmében el kellett onnan távolodniuk. Egy román férfi még fel is mászott a beton emlékműre, és onnan lengette a román zászlót, közben egy hangszóróból a román himnusz szólt.

Az agresszív tömeg, miután elfoglalta a temetőt, kitépte az elesett magyar katonák betonkeresztjei mellé állított mogyorófa kereszteket, és azt üvöltözték, hogy

ki a magyarokkal az országból.

Ezután sor került az ortodox szertartásra, amelynek keretében felavatták és felszentelték a sosem létezett és oda nem temetett román hősök emlékére létesített emlékművet és parcellát.