Ferenc pápa is aggodalmát fejezte ki az amazóniai erdőtüzek miatt

Ferenc pápa, Románia, Bukarest
Pope Francis disembarks his plane after arriving at the Henri Coanda airport in Bucharest on May 31, 2019. - Pope Francis is heading to Romania with a message of integration not just for its faith communities but for a post-election European Union, following nationalist gains. During the three-day trip to the mainly Orthodox country, which sits at the crossroads of Western and Eastern Europe, Francis is expected to touch on issues fuelling nationalism, such as poverty, as well as inter-religious relations. (Photo by Andrei PUNGOVSCHI / AFP)
Vágólapra másolva!
Aggodalmát fejezte ki Ferenc pápa vasárnapi úrangyala imádságában az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek miatt.
Vágólapra másolva!

A katolikus egyházfő arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak a lángok mielőbbi eloltásáért, mert az amazóniai erdőségek létfontosságúak a bolygó számára.

- mondta, emlékeztetve, hogy azok az esőerdők a planéta tüdejét jelentik.

Az argentin származású Ferenc pápa szívén viseli az amazonasi erdők sorsát. Májusban fogadta Raoni indián törzsfőnököt, aki azért utazott Európába, hogy felhívja a figyelmet az Amazonas-medencében zajló erdőirtásokra.

2015 májusában kiadott enciklikájában a pápa bírálta azokat a gazdasági érdekeltségeket, amelyek kizsákmányolják az amazóniai erdőségeket.

Ferenc pápa októberre nemzetközi tanácskozást hívott össze, amelyen a püspökök az amazonasi erdőségek helyzetét fogják megvitatni.

Ferenc pápa Forrás: AFP/Andrei Pungovschi

A hét végén több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket az Amazonas vidékének mintegy három hete lángoló dzsungelében a hivatalos adatok szerint. Jair Bolsonaro brazil elnökre az erdőtüzek miatt egyre nagyobb nemzetközi nyomás is nehezedik, miután a Föld tüdejének is nevezett, lángokban álló esőerdő képei bejárták a világsajtót, és nemzetközi felháborodást váltottak ki.

A brazil kormány bejelentette, hogy 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezése érdekében.

Erdőtűz pusztít a Mato Grosso brazil szövetségi állambeli Nova Santa Helena közelében 2019. augusztus 23-án. A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfajta él a vidéken. MTI/AP/Leo Correa Forrás: MTI/AP/Leo Correa

A brazil elnök szombaton azt mondta újságírók előtt: folyik a lángok oltása, és az erdő maga nem ég, mint ahogy azt egyesek állítják. Azokon a területeken keletkezhetnek tüzek, ahol az emberek kiirtották az erdőt - tette hozzá.

Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.