Fidesz: Felháborító a magyar határvédelemre szánt brüsszeli támogatás mértéke

2019.08.26. 16:35

Felháborító, hogy a távozó brüsszeli vezetés a magyar határvédelemre épphogy csak csöpögtet támogatást, a migráció szervezésébe azonban önti a pénzt - mondta Halász János, a nagyobbik kormánypárt frakciójának szóvivője Budapesten újságíróknak.

Halász János a Fidesz-frakció nevében arra reagált, hogy Hollik István kormányszóvivő hétfőn bejelentette: a határvédelemre 2015-től szánt költségeknek csupán mintegy egy százalékát, azaz 6,6 milliárd forintot térít meg Magyarország számára Brüsszel.

Határkerítés Hercegszántó térségében.Forrás: police.hu

Úgy fogalmazott: a távozó brüsszeli vezetés hozzájárulása a magyar határvédelem költségeihez csepp a tengerben, annak csak töredékét, alig több mint egy százalékát fedezi, miközben a Soros-szervezetekhez pedig öntik a pénzt.

A Európai Parlament bevándorláspárti többsége januárban szavazta meg, hogy megháromszorozzák a migrációt szervező Soros-szervezetek támogatását - jelezte Halász János, aki kitért arra is, hogy a távozó Európai Bizottság is olyan uniós költségvetési tervet készített, ami megsokszorozná a migráció támogatását. Emlékeztetett arra is, hogy csak a migránskártya-programon keresztül több százmilliárdot fizettek ki a migránsoknak.

"Ez így nem mehet tovább" - szögezte le Halász János, majd azt hangsúlyozta: Európának olyan vezetésre van szüksége, amely megvédi a külső határokat az illegális migrációtól, és ehhez hajlandó minden segítséget megadni a tagállamoknak.

Újságírói kérdésre Halász János közölte: a Fidesz és a kormánypárt európai parlamenti képviselői a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy a határőrizeti költségek minél nagyobb részéhez járuljon hozzá Brüsszel.

Hozzátette: nem csökken a migrációs nyomás, de a folyamatokat a kormánynak kell értékelnie.

Arra az újságírói felvetésre, miszerint - ahogy arról az Origo is beszámolt - a holokauszt áldozataira emlékező Duna-parti műalkotásba beleköpő, egyértelműen antiszemita Kulcsár Gergelyt indítja a Jobbik Debrecenben önkormányzati képviselőjelöltként az ellenzéki összefogás keretében, Halász János hangsúlyozta: az ilyen politikusnak távoznia kell a közéletből.

A kormánypárti politikus felidézte, hogy Kulcsár Gergely több alkalommal is antiszemita kijelentéseket tett, beleköpött a vészkorszak áldozatainak emléket állító dunai cipőkbe, újévi jókívánságként horogkeresztet is szétküldött párttársainak. Halász János elfogadhatatlannak és különösen megdöbbentőnek nevezte, hogy ehhez az ügyhöz a Momentum és az LMP is támogatását adta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK