Macron kikérte Trump véleményét az iráni külügyminiszter meghívása előtt

2019.08.26. 11:11

Donald Trump amerikai elnök közölte a G7-országcsoport biarritzi csúcstalálkozóján, hogy Emmanuel Macron francia államfő kikérte a véleményét, mielőtt meghívta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert a találkozóra.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Zaríf vasárnap délután meglepetésszerűen érkezett Biarritzba, mintegy három órán át tárgyalt először francia kollegájával, Jean-Yves Le Driannal, majd félórás megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia államfővel.

Tanácskoznak a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) vezetői a délnyugat–franciaországi Biarritzban 2019. augusztus 25-én, a G7-csoport csúcstalálkozójának második napján. Balról-jobbra: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Giuseppe Conte olasz kormányfő, Abe Sindzó japán miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Boris Johnson brit miniszterelnökForrás: MTI/EPA/Pool/Jeff J Mitchell

A találkozó után visszarepült Teheránba. 

A francia elnöki hivatal közölte, hogy a megbeszéléseken brit és német diplomáciai tanácsadók is jelen voltak.

Párizs szerint pozitívak voltak és folytatódnak a tárgyalások az iráni nukleáris válságról. Donald Trump hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy jó a kapcsolata Macronnal, és nem tekintette tiszteletlenségnek a részéről, hogy egy rövid időre váratlanul meghívta Zarífot is.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterForrás: MTI/EPA/-

Ugyanakkor nem tartja még alkalmasnak az időt arra, hogy közvetlenül találkozzon az iráni vezetőkkel.  Arról nem beszélt, hogy üzent-e Teheránnak Macron által.

Megerősítette viszont, hogy nem akar rendszerváltoztatást elérni Iránban. 

Vasárnap egyébként több százan tiltakoztak Macron rezsimje ellen a Biarritz melletti Bayonne városában.

A demonstrálok az éghajlati változásokra és a társadalmi igazságosság fontosságára próbálták felhívni a nagytőkések és a bankok érdekeit képviselő elnök figyelmét, akinek a lemondását is követelték. A tiltakozók a menet közben Macron elnök hivatalos portréjának a fejjel lefelé fordított példányait emelték magasba.

Tüntetők Bayonne-ban 2019. augusztus 25-énForrás: MTI/EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK