Hajlandó az iráni elnökkel találkozni, ha "a körülmények adottak" - mondta Donald Trump a G7-országok csúcstalálkozóján. A G7-országcsoport biarritzi csúcstalálkozója megteremtette "a feltételeket egy találkozóra és egy megállapodásra" Donald Trump amerikai és Haszan Róháni iráni elnök között az iráni nukleáris válságról - ezt Emmanuel Macron francia államfő, mint házigazda mondta Trumppal közös sajtótájékoztatóján.

Donald Trump szerint reális lehet egy ilyen találkozó néhány hét múlva.

Ha a körülmények lehetővé teszik, találkozni fogok Haszan Róhanival

- mondta az amerikai elnök.

"Meglátjuk, működni fog-e, meg kell, hogy mondjam, nevetséges megállapodást kötöttünk azzal, hogy dollármilliókat adtunk nekik (2015-ben) semmiért cserébe és nagyon rövid határidővel. Jó előérzetem van Iránnal kapcsolatban. Sok iráni barátom van, csodás emberek" - tette hozzá Trump.

Donald TrumpForrás: AFP/Nicholas Kamm

A G7-ek háromnapos csúcstalálkozójának nagy meglepetése volt Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter villámlátogatása. A politikus vasárnap délután meglepetésszerűen érkezett Biarritzba, mintegy három órán át tárgyalt először francia kollegájával, Jean-Yves Le Driannal, majd félórás megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia államfővel. A találkozó után visszarepült Teheránba.

A francia elnöki hivatal közölte, hogy a megbeszéléseken brit és német diplomáciai tanácsadók is jelen voltak. Párizs szerint pozitívak voltak és folytatódnak a tárgyalások az iráni nukleáris válságról.
Donald Trump utóbb megerősítette: nem tekintette tiszteletlenségnek a francia diplomácia részéről, hogy rövid időre váratlanul meghívta Zarífot is, a látogatásról Emmanuel Macron előzetesen személyesen tájékoztatta őt.

Haszan Róháni iráni elnök a külügyminiszter biarritzi tárgyalásaival kapcsolatban kijelentette hétfőn, hogy támogat minden diplomáciai erőfeszítést. "Ha egyértelmű számomra, hogy egy találkozó hozzájárulhat az iráni nép problémáinak megoldásához, akkor mindenképpen elmegyek rá" - mondta. Ha Irán csak a 20 százalékát éri el annak, amit akar, az is több, mint a semmi - tette hozzá.