Donald Trump kész találkozni az iráni elnökkel, ha a körülmények adottak

Horizontal ARRIVAL US President Donald Trump arrives at Pittsburgh International Airport in Pennsylvania on August 13, 2019 before visiting the Shell Pennsylvania Petrochemicals Complex in nearby Monaca. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Hajlandó az iráni elnökkel találkozni, ha "a körülmények adottak" - mondta Donald Trump a G7-országok csúcstalálkozóján. A G7-országcsoport biarritzi csúcstalálkozója megteremtette "a feltételeket egy találkozóra és egy megállapodásra" Donald Trump amerikai és Haszan Róháni iráni elnök között az iráni nukleáris válságról - ezt Emmanuel Macron francia államfő, mint házigazda mondta Trumppal közös sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Donald Trump szerint reális lehet egy ilyen találkozó néhány hét múlva.

- mondta az amerikai elnök.

"Meglátjuk, működni fog-e, meg kell, hogy mondjam, nevetséges megállapodást kötöttünk azzal, hogy dollármilliókat adtunk nekik (2015-ben) semmiért cserébe és nagyon rövid határidővel. Jó előérzetem van Iránnal kapcsolatban. Sok iráni barátom van, csodás emberek" - tette hozzá Trump.

Donald Trump Forrás: AFP/Nicholas Kamm

A G7-ek háromnapos csúcstalálkozójának nagy meglepetése volt Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter villámlátogatása. A politikus vasárnap délután meglepetésszerűen érkezett Biarritzba, mintegy három órán át tárgyalt először francia kollegájával, Jean-Yves Le Driannal, majd félórás megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia államfővel. A találkozó után visszarepült Teheránba.

A francia elnöki hivatal közölte, hogy a megbeszéléseken brit és német diplomáciai tanácsadók is jelen voltak. Párizs szerint pozitívak voltak és folytatódnak a tárgyalások az iráni nukleáris válságról.
Donald Trump utóbb megerősítette: nem tekintette tiszteletlenségnek a francia diplomácia részéről, hogy rövid időre váratlanul meghívta Zarífot is, a látogatásról Emmanuel Macron előzetesen személyesen tájékoztatta őt.

Haszan Róháni iráni elnök a külügyminiszter biarritzi tárgyalásaival kapcsolatban kijelentette hétfőn, hogy támogat minden diplomáciai erőfeszítést. "Ha egyértelmű számomra, hogy egy találkozó hozzájárulhat az iráni nép problémáinak megoldásához, akkor mindenképpen elmegyek rá" - mondta. Ha Irán csak a 20 százalékát éri el annak, amit akar, az is több, mint a semmi - tette hozzá.