Egy eltévedt spanyol utas okozott káoszt a müncheni repülőtéren, miután a biztonsági ellenőrzést elkerülve lépett be a tranzitterületre. Az eset igen nagy felfordulást okozott, melynek következtében ismét le kellett állítani csaknem az egész müncheni reptéren a forgalmat. A felfordulásnak magyarországi vonatkozása is van, ugyanis a Lufthansa délutáni járatpárja sem közlekedik München és Budapest között.

A spanyol utas Bangkokból a bajor fővároson át Madridba tartott, amikor kedden reggel egy ajtón át ellenőrzés nélkül belépett a tranzitterületre. A rendőrség megtalálta az illetőt, akit nem találtak veszélyesnek, így a vizsgálata után elengedték, mert mint a hatóság kiderítette, tévedésből nyitott ki egy vészkijáratot, és ment be a tranzitba.

Az eset miatt azonban ismét le kellett állítani csaknem az egész müncheni reptéren a forgalmat - írja az Airportal.hu.

Utasok várakoznak a kettes terminál kijelzője alatt a müncheni repülőtérenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

A négy órán át tartó lezárás késéseket és járattörléseket okozott, köztük a Lufthansa délutáni járatpárja sem közlekedik München és Budapest között (LH 1678/79).  A 2-es és az 1B, valamint 1C terminálokat ki kellett üríteni, és az ott-tartózkodókat ismét átvizsgálni.

A portál azt írja, hogy az üzemeltető közlése szerint még jó ideig érezhető lesz a reptér működésén a többórás lezárás, hiszen  összesen mintegy 1200 járat volt betervezve keddre, a törlések mintegy 19 ezer utast érintenek. 

Az utasfelvétel 11:15-kor indult újra, de a 2-es terminálba az újonnan érkezők 12:45-ig nem léphettek be, hogy elkerülhető legyen a túlzott tömeg a tranzitterületeken.

Utasok várakoznak a kettes terminál bejárata előttForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

Egy évvel ezelőtt hasonló problémák voltak, akkor egy induló utas kerülte meg a biztonsági ellenőrzést, és mivel később nem találták meg, ki kellett üríteni a teljes 2-es terminált, több mint háromszáz járatot töröltek, ezért napokon keresztül elhúzódó hatása volt annak az esetnek - olvasható a honlapon.