Legalább hat illegális bevándorló életét vesztette és tízen megsérültek egy súlyos autóbalesetben hétfőn az észak-görögországi Alekszandropolisz kikötővárosának térségében - közölte az ERT görög közszolgálati rádió a rendőrségre hivatkozva.

Helyi sajtójelentések szerint két feltételezett embercsempész összesen 16 migránst szállított egy terepjárón.

Egy rendőrségi ellenőrzés elől menekülve a kocsi sofőrje elveszítette a járműve feletti ellenőrzést, és egy útszéli árokba hajtott Loutra falu közelében.

A két embercsempész - egy bolgár és egy algériai férfi - gyalog elmenekült a baleset helyszínéről, de a hatóságoknak rövidesen sikerült kézre keríteni őket.

Különböző értesülések szerint a pakisztáni és egyiptomi állampolgárságú menedékkérők közül többen életveszélyes, illetve súlyos sérülést szenvedtek.

A görög rendőrség szinte napi rendszerességgel vesz őrizetbe embercsempészeket, akik kisbuszokba vagy teherautók rekeszeibe rejtve próbálnak migránsokat átcsempészni a görög-török határon az Évrosz határfolyó térségében.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az idén ezen az útvonalon

mintegy 7500 illegális bevándorló jutott be Görögország területére.

A migránsok abban reménykednek, hogy görögországi regisztráció nélkül juthatnak el Közép- vagy Nyugat-Európa országaiba, hogy menedékkérelmüket ott terjeszthessék elő és ne lehessen őket visszatoloncolni.