Több tucat migránst tartóztatott fel a szlovén rendőrség

2019.08.27. 16:23

Két autóban 38 migránst tartóztatott fel a szlovén rendőrség, az embercsempészeket őrizetbe vették - közölte kedden a szlovén belügyminisztérium.

A délkelet-szlovéniai Kocevjében hétfőn letartóztattak egy román állampolgárt, akinek kisteherautójában 31 pakisztáni bevándorlót találtak, akik illegálisan lépték át a határt. Néhány órával később egy másik autóban, a délnyugat-szlovéniai Cerknica településen egy litván állampolgárt vettek őrizetbe, az ő kocsijában hét afganisztáni állampolgárt találtak, akik szintén illegálisan érkeztek Szlovéniába. A migránsok nem folyamodtak menekültstátuszért, ezért visszatoloncolják őket abba az országba, ahonnét jöttek.

Az elmúlt időszakban a szlovén-horvát határon megszaporodott az illegális határátlépések száma.
Júliusban 1740 illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok.

Migránsok vonulnak Szlovéniában 2015-benForrás: MTI/AP/Darko Bandic

A szlovén rendőrség szerint a 2015-ös migránsáradat óta egy hónap alatt nem próbált ennyi migráns átjutni a délszláv ország területére. Tavaly júliusban 1100 illegális határátlépést regisztrált a rendőrség.

Az idei év első hét hónapjában 7415 illegális határátlépést jegyeztek fel, míg a tavalyi év azonos időszakában 4759 menedékkérő próbált szabályellenesen átkelni szlovén területre.

A határsértések a boszniai-horvát határon is mindennaposak. A hétvégén egy német rendszámú kisteherautó hajtott bele Horvátországban a Kulpa folyóba, Slatina Pokupska településnél, 11 migránst szállított, közülük egy nő meghalt a balesetben.  A sofőr az aknamezőn keresztül menekült el a helyszínről, a rendőrség nem bukkant a nyomára. A hatóságok meg akarták állítani a furgont, de a sofőr gázt adott, és fékezés nélkül a folyóba hajtott.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os "lezárása" óta a menedékkérők más útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Az illegális határátlépőket a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkeztek.