Évtizedek óta nem sújtotta ekkora vihar Japánt

2019.08.28. 08:51

A heves esőzések miatt árvizek és földcsuszamlások vannak Japán délnyugati részén. Az ítéletidőnek eddig három áldozata van.

Szaga prefektúrában egy ember meghalt, amikor autóját elvitte az ár. A területen helyenként egy óra alatt 100 milliméternyi eső esett - közölte az NHK japán közszolgálati televízió. Egy másik ember Fukuoka prefektúrában halt meg, őt is járművével együtt ragadta el a víz. Egy nőt holtan találtak, miután egy vízlevezető csatornába zuhant járművével.

Vízben gázolnak gyalogosok a Kjúsú japán szigeten levő Szaga városbanForrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-

A tévében bemutatott felvételeken elárasztott utakat és vasúti állomásokat lehetett látni.  Az emberek térdig érő vízben gázoltak át az utcákon, miután a folyók kiléptek medrükből. A japán hadsereg 100 katonát vezényelt Szaga prefektúrába, segítendő az árvízi munkálatokat és a mentést.

A japán meteorológiai intézet a heves esőzések okozta áradás miatt Kjúsún a legmagasabb szintű figyelmeztetést adta ki földcsuszamlásokraForrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-

A Toyota járműgyártó bejelentette, hogy  felfüggeszti a munkát egyik üzemében, ahol a Lexus típusú autókat gyártják.  Hasonló döntést hozott egy másik gyártó, a Daihatsu Motor vállalat.

A meteorológusok az öt fokozatú skálán a legmagasabb szintű riasztást adták ki a Kjúsú nyugati részén lakók számára, akik évtizedek óta nem láttak ilyen heves esőzéseket.