Már három halottja van az áradásoknak Japánban

2019.08.28. 12:50

Az esőzés példa nélküli szintje, illetve a lehetséges áradások, földcsuszamlások és a házak veszélyeztetettsége miatt közel egymillió ember evakuálására tettek javaslatot Japán délnyugati részén.

Japán délnyugati részén elterülő Kyushu szigetén már hetek óta nagyon erős szél és esőzés tapasztalható. Az ottani hatóságok a legmagasabb, ötös szintű riasztást adták ki, és több mint 800 000 embernek javasolták, hogy hagyják el otthonukat. 

Két ember az autójában fulladt meg, egy harmadikat pedig elsodort a víz, amikor kiszabadult járművéből.

Forrás: AFP/Jiji Press

Japán országos meteorológiai szolgálata is a példátlanul nagy esőzésekre hívta fel a figyelmet. A figyelmeztetést enyhítették szerdán, de felhívták a figyelmet, hogy  a veszély nem múlt el, és a későbbiekben a szakadó eső ugyanazokat a területeket sújthatja, mint eddig. 

Bár az evakuálásra vonatkozó rendeletek és tanácsok nem kötelező jellegűek még, a hatóságok arra ösztönzik az embereket, hogy figyeljenek oda rájuk, és keressenek menedéket. 

Az esőzés Fukuoka, Saga és Nagasaki tartományokat is érinti - olvasható a BBC oldalán.

Forrás: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Koichi Maruyama

Korábban nyáron már sújtotta egy hasonlóan heves időjárás a térséget, akkor több mint egymillió ember kimenekítésére tettek javaslatot.

Tavaly júliusban pedig kb. 200 ember halt az elmúlt évtizedek legsúlyosabb áradásaiban Japán nyugati részén. Utóbbi volt a legtöbb halálos áldozatot követelő esőzés 1982 óta.